Logo Deventer Stroomt

De Worp energieneutraal

Op de Worp is een grote groep bewoners acties met verschillende duurzaamheidsprojecten. Op een druilerige zaterdag in oktober 2019 gingen bijna 20 bewoners van de Worp het dak op om hun daken te vergroenen.

In totaal werd er in 1 dag door hen bij 15 bewoners 360 m2 aan sedumdaken gelegd. Daar is een mooie video (57 seconden) van gemaakt. Goed voor insecten, verkoeling in de zomer en isolatie in de winter en voor het langer vasthouden van regenwater. De voorbereidingen voor een tweede ronde groen daken zijn gestart.

Eerder al hebben bewoners de regenwaterafvoer van zo’n 70 privétuinen, ’t Hovenhuus, een deel van de Bloemstraat en een parkeerterrein aan de Rozenstraat en het dak van de gymzaal de losgekoppeld van het riool. En ze doen nog veel meer aan de leefbaarheid en het klimaatbestendig maken van hun leefomgeving.

Vergroenen

In maart 2020 is tijdens de actie NLdoet de rotonde op De Worp door een 10-tal buren vergroend. Ook zijn er extra bomen geplant in de speeltuin bij het buurthuis ’t Hovenhuus.

Zonnepanelen in de Rozenstraat

In april 2020 is een groep bewoners van de Rozenstraat begonnen met een gemeenschappelijke inkoopactie van zonnepanelen. Van de 26 huishoudens doen er nu 14 mee. Naar verwachting worden de panelen in de 2e helft van mei 2020 geïnstalleerd.

Energie- en klimaatfestijn

De bewonersgroep wil graag Worp-bewoners en Deventenaren enthousiast maken om ook klimaatregelen te nemen. Daarvoor organiseren zijn een energie- en klimaatfestijn. Vanwege de coronacrisis is de datum nog niet zeker. Op het festijn is in ieder geval aandacht voor zonnestroom opwekken, energiebesparing, een 2e ronde groene daken, bloemenlinten in/om de wijk, regenwater afkoppelen en vasthouden en een voedselbos.