Logo Deventer Stroomt

Rivierenwijk stroomt

De Rivierenwijk wordt beter, mooier, duurzamer en klaar voor de toekomst. Daar werken Rentree, Enexis en gemeente Deventer samen aan.

Om dat te realiseren wil Rentree 216 huurwoningen, grofweg in het gebied tussen Amstellaan, Oude Bathmenseweg, Maasstraat en Zwartewaterstraat aanpakken. Enexis vervangt vanaf oktober 2020 het oude stroomnet door een modern, verzwaard elektriciteitsnetwerk. Ook vernieuwen ze de stroomvoorziening naar de lantaarnpalen. Daarnaast wil de gemeente de ongeveer 50 particuliere woningeigenaren in het gebied helpen bij de verduurzaming en verbetering van hun woningen.

Grote aanpak

Rentree voerde gesprekken in de wijk en vroeg de huurders in het projectgebied om een vragenlijst in te vullen. Dat leverde al heel veel waardevolle informatie op. Iets meer dan de helft van de mensen gaf aan ontevreden te zijn over de buitenkant van de woning. Met name een nieuwe voordeur en nieuwe dakpannen staan hoog op de wensenlijst. Bijna iedereen wil ook betere isolatie. Vaak werd gevraagd om betere ventilatie, een nieuwe badkamer, toilet of keuken.

Ook zonnepanelen worden veel genoemd. Nadat Enexis het netwerk heeft vernieuwd en verzwaard, is zonnestroom van eigen dak straks mogelijk. Voor de plaatsing van zonnepanelen wil Rentree de huurders later een aantrekkelijk aanbod doen.

De gesprekken en vragenlijsten hebben Rentree veel informatie opgeleverd. Daarnaast heeft Rentree een steekproef gedaan en de woningen technisch onderzocht. Bij elkaar geeft dat genoeg input om een plan voor een Grote Aanpak te maken. Dat plan wordt aan de huurders voorgelegd. Als 70% van de huurders achter het plan staat, dan kunnen de werkzaamheden doorgaan.

Een duurzame Rivierenwijk, bekijk hieronder de video±

Naar een YouTube filmpje

 

Stroomnet

Straks kan iedereen die dat wil profiteren van zonnestroom van eigen dak. Dat kan niet met het huidige verouderde stroomnet. Daarom gaat Enexis het oude net vervangen door een modern, verzwaard stroomnet en krijgen lantarenpalen een nieuwe stroomvoorziening. Enexis begint met het vervangen van de stroomkabels in de weg of stoep. Later worden de nieuwe kabels aangesloten op de meterkast. Bewoners ontvangen van Enexis een brief met informatie en een planning.

Woningeigenaren

Naast het groot onderhoud en de verduurzaming van de huurwoningen in de wijk willen gemeente en Rentree dat de hele wijk mooier en duurzamer wordt. Door de modernisering en verzwaring van het stroomnetwerk kunnen alle wijkbewoners – huurders én particuliere woningeigenaren – profiteren van zonnestroom van eigen dak.

Huiseigenaren krijgen informatie over de aanpak in de wijk en worden uitgenodigd om mee te doen met bijvoorbeeld de verduurzaming (bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen) en verfraaiing van hun woning (bijvoorbeeld gevel en nieuwe dakpannen). Particuliere huiseigenaren krijgen van aannemer Salverda, die de werkzaamheden aan de Rentree-woningen uitvoert, een aanbod om mee te doen met de woningverbetering.