Logo Deventer Stroomt

Zandweerd stroomt

We zijn blij met alle bewoners, scholen, verenigingen, instellingen en bedrijven in de Zandweerd die de aanleg van het warmtenet in de wijk aangrijpen om actief aan de slag te gaan met energiebesparing, zelf energie opwekken en andere leuke en duurzame initiatieven.

Zo is er het Duurzaamheidsteam Zandweerd. Een groep bewoners die in de wijk informatie verstrekken over woningisolatie en leuke acties organiseren. In 2021 waren dat bijvoorbeeld pop-up informatiekraampjes in juni en in september met burendag, bloembollen planten, vlogs door jongeren uit de wijk en gluren-bij-duurzame-buren.

Andere groepen in de Zandweerd werken samen aan andere duurzame initiatieven, zoals groendaken, autodelen met elektrische auto’s en het plaatsen van regentonnen.

Slim Warmtenet Zandweerd

Je huis verwarmen, douchen of de afwas doen. In de Zandweerd heb je daar geen aardgas voor nodig. Dat kan namelijk uitstekend door de warmte te gebruiken van het schoongemaakte afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Daarvoor wordt het Slim Warmtenet Zandweerd aangelegd.

Vragen van bewoners over het warmtenet, bijvoorbeeld over techniek, kosten, aansluiten, leverancier en huisaanpassingen hebben we op een rijtje gezet.

Buurtplan

In 2019/2020 onderzocht het Duurzaamheidsteam Zandweerd wat er nodig is ter voorbereiding op een wijk zonder aardgas. Het team keek naar alternatieven voor aardgas, naar technische en financiële mogelijkheden in de buurt en wat er nodig is per type woning. Het warmtenet speelt daarbij een belangrijke rol. Het team heeft uiteindelijk een Buurtplan opgesteld, door bewoners voor bewoners.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de vele activiteiten en ontwikkelingen in de Zandweerd. Het Duurzaamheidsteam Zandweerd is te volgen via Facebook. Mailen kan naar zandweerdstroomt@gmail.com.

Elke 2 tot 3 maanden verschijnt de Zandweerd Stroomt Update. Deze wordt huis-aan-huis verspreid. Wil je de update liever of ook digitaal ontvangen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier.

Meerdere keren per jaar verschijnt het Buurtnieuws Zandweerd, van de bewonersvereniging Zandweerd. In maart 2021 verscheen het themanummer Duurzaamheid. Heel Zandweerd kreeg deze uitgave in de bus.