Energie opwekken

Wil je (zelf) aan de slag met energie opwekken, dan is het slim om eerst te kijken waar de meeste energie weglekt en waar en hoe je de meeste energie kunt besparen.

Kijk voor meer informatie over maatregelen die niks, een beetje of wat meer kosten op Energie besparen.

Zelf energie opwekken kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een zonneboiler, een combinatie daarvan of een warmtepomp. Op www.milieucentraal.nl is veel praktische informatie te vinden over energie besparen en opwekken.

Zonnekaart

Om te weten hoe je het beste energie kunt opwekken en wat de kosten en terugverdientijd zijn, heb je natuurlijk praktische informatie nodig. Je kunt bijvoorbeeld de zonnekaart raadplegen om te zien of je huis geschikt is voor zonnepanelen, advies vragen van een wooncoach van Deventer Energie, een energiescan laten uitvoeren en een energieplan laten opstellen. Kijk voor meer informatie op de pagina Hulp nodig?.

Aardgasvrij

Wil je helemaal aardgasvrij wonen? Daarvoor heeft Milieu Centraal een handig 6 stappenplan opgesteld. Als eerste check je de isolatie van je woning. Vervolgens verbeter de isolatie van je huis. Stap drie is het controleren en verbeteren van je ventilatie in huis. Stap 4 is de radiatoren-check. De volgende stap is overgaan op elektrisch koken. De laatste stap is het vervangen van je cv-ketel door duurzame verwarming.

Bij die laatste stap is het goed om na te gaan wat er in de Transitievisie Warmte over jouw wijk wordt gezegd. Uiterlijk 2021 moet elke gemeente die visie hebben opgesteld. De visie beschrijft onder andere wanneer in welke wijk of buurt een begin wordt gemaakt met de omschakeling van aardgas naar alternatieve warmte- en energiebronnen. De visie is de basis voor wijkuitvoeringsplannen die samen met wijkbewoners en gebouweigenaren worden opgesteld om stap voor stap over te schakelen op een alternatieve warmtebron dan aardgas.

Daarin wordt onder andere beschreven wanneer in welke wijk of buurt een begin wordt gemaakt met de omschakeling van aardgas naar alternatieve warmte- en energiebronnen. Inwoners, bedrijven en andere gebouweigenaren worden betrokken bij de inhoud van de visie.

Wijkuitvoeringsplannen

De visie is de basis voor wijkuitvoeringsplannen die samen met wijkbewoners en gebouweigenaren worden opgesteld om stap voor stap over te schakelen op een alternatieve warmtebron dan aardgas. Zijn gemeenschappelijke voorzieningen onderdeel van het uitvoeringsplan, dan neemt de gemeente het initiatief voor verder onderzoek. Een voorbeeld is het warmtenet in de wijk Zandweerd.

De Transitievisie Warmte en de wijkuitvoeringsplannen moeten nog worden opgesteld. Totdat duidelijke is wat in welke wijk wanneer gaat gebeuren kunnen de wooncoaches van Deventer Energie je helpen in het maken van je keuze.