Grote(re) investering

Goede isolatie zorgt voor een prettig en comfortabel huis en een lagere energierekening. Ga je aan de slag met zelf energie opwekken, dan is het altijd slim om eerst te beginnen met goede isolatie.
Warmtepomp

Je huis isoleren kan op meerdere plekken en op verschillende manieren. Denk aan dak-, spouwmuur-, vloerisolatie en isolerende ramen. Je kunt het zelf doen en laten doen. Milieu Centraal geeft een goed overzicht van de mogelijkheden.

Wil je (zelf) aan de slag met isoleren en/of energie opwekken, dan is het slim om eerst te kijken waar de meeste energie weglekt, waar en hoe je de meeste energie kunt besparen, hoe je het beste energie kunt opwekken en wat de kosten en terugverdientijd zijn. Je kunt bijvoorbeeld de zonnekaart raadplegen om te zien of je huis geschikt is voor zonnepanelen, advies vragen van een wooncoach, een energiescan laten uitvoeren en een energieplan laten opstellen. Kijk voor meer informatie op de pagina Hulp nodig?.

Zelf energie opwekken kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp. Op www.milieucentraal.nl is veel praktische informatie te vinden over energie besparen en energie opwekken. Wil je helemaal aardgasvrij wonen? Milieu Centraal heeft daarvoor een handig 6-stappenplan opgesteld.

Bekijk ook de maatregelen die niks kosten of die een  kleine investering vragen.