Logo Deventer Stroomt

Energie opwekken

Zelf energie opwekken kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een zonneboiler, een combinatie daarvan of een warmtepomp.

Op www.milieucentraal.nl vind je veel praktische informatie over energie opwekken.

Zonnekaart Deventer

Hoe kan je het beste energie opwekken en wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Om te beginnen heb je natuurlijk praktische informatie nodig. Raadpleeg de zonnekaart om te zien of jouw huis geschikt is voor zonnepanelen.

Energiecoach

Je kan ook advies krijgen van een energiecoach van Deventer Energie, een energiescan laten uitvoeren of een energieplan laten opstellen.

Aardgasvrij wonen

Wil je aardgasvrij wonen? Daarvoor heeft Milieu Centraal een handig 6 stappenplan opgesteld.

  1. Check de isolatie van je woning;
  2. Verbeter de isolatie van je huis;
  3. Controleer en verbeter de ventilatie in huis;
  4. Doe de radiatoren-check;
  5. Stap over op elektrisch koken;
  6. Vervang je cv-ketel door duurzame verwarming.

Bij die laatste stap is het goed om te lezen wat de Transitievisie Warmte over jouw wijk zegt. Uiterlijk 2021 moet elke gemeente zo een visie hebben opgesteld. In de visie staat wanneer in welke wijk of buurt een begin wordt gemaakt met de omschakeling van aardgas naar alternatieve warmte- en energiebronnen.

Wijkuitvoeringsplannen

Inwoners, bedrijven en andere gebouweigenaren worden betrokken bij de praktische uitwerking van de tranisitievisie. Zijn gemeenschappelijke voorzieningen onderdeel van het uitvoeringsplan, dan neemt de gemeente het initiatief voor verder onderzoek. Een voorbeeld is het warmtenet in de wijk Zandweerd.

In Deventer moeten we de Transitievisie Warmte en de wijkuitvoeringsplannen nog maken. Totdat duidelijk is wat in welke wijk wanneer gaat gebeuren kunnen de energiecoaches van Deventer Energie je helpen bij het maken van je keuze.