Logo Deventer Stroomt

Junior Energiecoaches

Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de montessorischool Van Lith zijn de eerste Junior Energiecoaches van Deventer. Zij riepen op 30 juni de gemeenteraad op om actie te ondernemen voor een duurzamer Deventer. Dat deden ze onder meer met een lied en met een lijst aan idee├źn voor de raad.

Ook is er nu een video. Deze "duurzame klas", zoals ze zichzelf noemen, stellen bijvoorbeeld voor om: 

  • kinderen een vaste plek te geven in de gemeenteraad en mee te laten beslissen over hoe we in Deventer met de aarde omgaan; 
  • reclameposters op te hangen die duurzaamheid stimuleren;
  • 's nachts de stroom uit te schakelen; 
  • treinen, bussen en fietsen gratis te maken; 
  • te investeren in duurzame vormen van wonen; 
  • zwerfafval waarde te geven (bijvoorbeeld door een vergoeding te geven als je het inlevert); 
  • belasting te heffen op tuintegels; 
  • en meer groen op schoolpleinen te laten groeien. 

Raadsleden, de wethouder duurzaamheid, de burgemeester en de vele aanwezige ouders waren positief over de presentatie en de ideeën van de kinderen. De gemeente gaat kijken hoe ze kinderen meer kunnen betrekken bij beslissingen. De kinderen van de Van Lith-school staan te popelen om mee te doen.

Bekijk hieronder het eindresultaat:

Naar een YouTube filmpje

Junior energiecoaches

Met de presentatie hebben de kinderen ook als eerste het Junior Energiecoach-programma afgerond. Daarvoor kregen ze onder meer les over energie en energie besparen, werk- en knutselopdrachten en gingen ze op werkbezoek bij de windmolens langs de A1 en bij een boer die bezig is met biogas en zonnepanelen op zijn staldaken heeft. Iedereen kan meedoen met het programma. In Bathmen zijn net 20 kinderen van groep 5 en 14 gezinnen met het programma gestart.

Doe ook mee

De kinderen van de Van Lith-school en de gemeente hopen dat andere scholen en kinderen ook enthousiast worden en mee gaan doen aan het Junior Energiecoach-programma. Wat de kinderen allemaal hebben gedaan, kun je zien in de vrolijke video. Wil je meer weten over het programma of je school aanmelden? Kijk dan op de website van de Junior Energiecoaches.