Logo Deventer Stroomt

Week van de asbestvrije schuur groot succes in Zandweerd

Zaterdag 17 september was het zo ver. In de regen gingen bewoners in Zandweerd aan de slag met het veilig verwijderen van asbestdaken van hun schuurtjes kleiner dan 35 m2. Het was de eerste gezamenlijke asbestactie die de Ulebelt namens de gemeente in Deventer organiseerde. Met een resultaat om trots op te zijn.

Door de huiseigenaren is zo’n 7.000 kilo aan asbest dakplaten van schuren verwijderd. Ook ging in opdracht van woningcorporatie Rentree bij 16 huurwoningen het asbest schuurdak er af. De actie was een succes door de samenwerking van het Duurzaamheidsteam Zandweerd, Rentree en natuurlijk de woningeigenaren. Asbest Service Salland heeft hard gewerkt om het asbest bij de milieustraat te krijgen. Die bleef daarvoor ook langer open dan normaal.

Video

De actiedag is vastgelegd op video. Voor de veiligheid was ook de filmploeg van Claim Your Aim in beschermende pakken gestoken. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk de video hieronder:

Naar een YouTube filmpje

Leerpuntjes

De dag leverde ook een paar leerpuntjes op voor vervolgacties. Oude en nieuwe dakplaten waren bijvoorbeeld onverwacht zwaar. Het verpakken in plastic per twee was achteraf dan ook niet het beste advies.

Ook waren er vragen over een asbestvrij-verklaring. Die kan alleen door een inspecteur worden gegeven voor een hele woning. Wel zijn medio oktober deze daken op de bijgewerkte asbestdakenkaart niet meer als asbest-verdacht aangegeven.