Deventer zonnepark “Adelaar-Brinkeveld” verlicht straks 30 km A1

Op 13 april is het nieuwe zonnepark in de zuidelijke oksel van de aansluiting van Deventer op de A1 geopend. Daarbij is ook de naam van het zonnepark onthuld. Het zonneveld gaat de komende jaren totaal 8,5 GWh groene stroom opwekken.

Op 13 april jl. brachten bestuurders en medewerkers die de afgelopen 4 jaar betrokken zijn geweest bij de verbreding van de A1 tussen Twello en Azelo, een bezoek aan het gerealiseerde zonnepark in de zuidelijke oksel van aansluiting Deventer. Dit zonneveld is onderdeel van de verbredingswerkzaamheden van dit gedeelte van de A1.

Het zonneveld bestaat uit 1410 zonnepanelen, waarmee de komende 16 jaar zo’n 30 kilometer van de verbrede A1 energieneutraal wordt. Pure Energie heeft het zonnepark in opdracht van Heijmans Infra gebouwd en verzorgt de komende 16 jaar het onderhoud. Heijmans heeft de verbredingswerkzaamheden van dit gedeelte van de A1 uitgevoerd. Na de 16 jaar bepalen partijen samen of het zonnepark in stand gehouden of afgebroken wordt.

Adelaar-Brinkeveld

De bouw van het zonnepark was onderdeel van het lesprogramma van het Etty Hillesum Lyceum De Marke om leerlingen techniek te interesseren voor een opleiding tot toekomstige bouwers van dit soort duurzame energiebronnen.

Deze leerlingen mochten ook een naam bedenken voor het nieuwe zonnepark. Bij de opening is de naam officieel onthuld. Met de naam “Adelaar-Brinkeveld” is volgens de bedenker overduidelijk dat het zonnepark in Deventer ligt. De adelaar van stadion de Adelaarshorst en het wapen van Deventer en het uitgaanscentrum van Deventer de Brink. Het zonnepark is een ‘veld’ met zonnepanelen. Dat maakt samen Adelaar-Brinkeveld.