Logo Deventer Stroomt

25.000 stoere bomen en struiken voor De Oostermaet en De Kranenkamp

Op de landgoederen De Oostermaet in Lettele/Okkenbroek en de Kranenkamp in Diepenveen worden 25.000 nieuwe bomen en struiken geplant.

Het gaat om meer dan 10 boom- en struiksoorten, waaronder wintereik, lariks, zoete kers en hazelaar. Deze soorten passen beter bij het veranderende klimaat en de toenemende hitte- en droogteperiodes. Ze vervangen deels fijnsparren, die door de klimaatverandering veel dood gaan.

 

Samen werken

Stichting IJssellandschap plant de bomen en struiken op zijn landgoederen aan voor Het Groenbedrijf. Het Groenbedrijf onderhoudt voor de gemeente Deventer het openbare groen en wil in 2030 CO2-neutraal werken. Daarom gebruikt het bedrijf nu al elektrisch gereedschap en elektrische auto’s op groene stroom. De aanplant van de 25.000 bomen en struiken gaat de uitstoot van CO2 compenseren en draagt zo bij aan dit doel.

De aanplant past bij het ‘100.000 plus bomenplan’ en de doelstelling van de gemeente Deventer om in 2050 klimaatadaptief, aangepast aan het veranderende klimaat te zijn. Door de aanplant van meerdere soorten zijn de bossen beter bestand tegen het veranderende klimaat en neemt het aantal planten- en dierensoorten in de bossen in en boven de grond toe.

 

Samen planten

De 1e bomen en struiken werden 27 januari 2023 op Landgoed De Oostermaet geplant door Judith Snepvangers, directeur van Stichting IJssellandschap, Remco Westra, directeur van Het Groenbedrijf en wethouder Marcel Elferink. Door de aanplant kunnen mens, plant én dier blijven genieten van het bosrijke IJssellandschap van Deventer.