Logo Deventer Stroomt

Subsidies voor klimaatmaatregelen steeds meer in trek

Steeds meer Deventenaren nemen klimaatmaatregelen en krijgen daarvoor subsidie van de gemeente.

Het gaat om de subsidie voor het loskoppelen van de regenpijp van de regenwaterafvoer via het riool, de subsidie voor groene daken en gevels en die voor maatregelen op bedrijfsterreinen.

 

Regenpijp afkoppelen

Dit jaar is er - met subsidie – door particulieren en scholen 4532 m² dak afgekoppeld. Dat betekent dat het regenwater niet meer rechtstreeks in het riool verdwijnt. Het regenwater wordt bijvoorbeeld opgevangen in regentonnen, in wadi’s (een soort ondiepe vijvers), in grindstroken in de tuin en/of ondergrondse opgeslagen voor hergebruik. Onder andere ICB Wereldwijzer en Kindcentrum Kolmenscate hebben hun regenwaterafvoer los gekoppeld van het riool.

 

Groene daken en gevels

De nieuwe subsidie voor individuele huurders en particuliere woningeigenaren voor de aanleg van groene daken en gevels wordt steeds bekender. Sinds de start van de subsidie in juni dit jaar hebben al 60 mensen een subsidie aangevraagd. In totaal is er ruim 1500 m² dak vergroend. Naast sedumplantjes gebeurt dat ook steeds vaker met inheemse bloemen en kruiden.

Een groen dak of groene gevel aanleggen heeft zo zijn voordelen. Het zorgt voor isolatie (koel in de zomer en warm in de winter) en dus energiebesparing. Daarnaast houdt het water vast en neemt door de planten en bloemen de biodiversiteit toe omdat er voor insecten en vogels meer voedsel is. En zeker niet onbelangrijk: een groen dak leeft, bloeit en is veel mooier dan zo’n zwart vlak.

 

Groene bedrijventerreinen

Voor bedrijven op Bergweide 3, 4 en 5, het Havenkwartier, Kloosterlanden en De Weteringen is er tijdelijk een extra subsidieregeling. Dit is een subsidie voor maatregelen die helpen wateroverlast, hitte en droogte te voorkomen. Er is nu nog € 25.000 beschikbaar. De subsidie bedraagt 50% voor de uitvoering van klimaatmaatregelen tot maximaal € 5.000 per bedrijf. Wees er dus snel bij, want op is op.

 

Aan de slag?

Wil je ook aan de slag en meer weten over de subsidies? Kijk dan op www.deventerstroomt.nl/acties.