Logo Deventer Stroomt

Gunstige lening op maat voor vervangen asbestdaken

Asbest op daken veroudert en verweert. Dat kan risico’s opleveren voor de gezondheid en het milieu. Ook wordt het steeds moeilijker om een huis met een asbestdak te verzekeren.

Wil je als huiseigenaar af van het asbestdak van je woning of schuur, maar heb je niet genoeg inkomsten of spaargeld om dat zelf te betalen? Bij de gemeente kun je vanaf nu een lening afsluiten voor het laten verwijderen en vernieuwen (saneren) van je asbestdak of gevel. Wil je gelijk energie besparen en/of opwekken? Ook voor dakisolatie, zonnepanelen of de aanleg van een groen dak kun je dan tegen gunstige voorwaarden geld lenen.

Gunstige voorwaarden

Bij de aanvraag voor een zogenaamde Maatwerklening wordt gekeken naar je financiële situatie en of je niet een andere lening kunt krijgen. De rente staat vast op 1%. De eerste 3 jaar hoef je geen rente en aflossing te betalen. Daarna wordt op vaste momenten bekeken of en hoeveel rente en/of aflossing je kunt betalen. De hele lening moet binnen 30 jaar zijn afgelost.

Verzilveren overwaarde

Voor mensen van 58 jaar of ouder die overwaarde in hun woning hebben die ze nu niet kunnen verzilveren, is een zogenaamde Verzilverlening beschikbaar. Deze kun je pas aflossen na verkoop van de woning of na het overlijden van de langstlevende. Zij kunnen ervoor kiezen de rente te betalen (momenteel 1,7 %) of de totale rente pas te betalen bij de aflossing aan het einde van de looptijd. De maandlasten blijven dan gelijk.

De provincie Overijssel financiert de leningen en de rijksoverheid draagt het risico dat een lening niet helemaal kan worden terugbetaald. Een lening aanvragen kan via www.deventer.nl/lening-asbestsanering. Let op! Geld lenen kost geld.