Duurzaamheidscentrum open op 8 februari 2020

Vanaf 8 februari 2020 is in de stadsetalage het Duurzaamheidscentrum Deventer te vinden. De Deventer Energie Coöperatie en Ulebelt hebben samen een 2-jarenplan uitgewerkt voor de invulling van het centrum. De gemeente heeft voor 2 jaar geld beschikbaar gesteld.

Stadsetalage in het stadhuis

In het duurzaamheidscentrum kunnen bewoners en bedrijven terecht voor advies en informatie over bijvoorbeeld de overschakeling op andere energiebronnen dan fossiele (energietransitie), aanpassingen aan het veranderende klimaat (klimaatadaptatie), het gebruik van afval als grondstof (circulaire economie), biodiversiteit, eten en duurzame mobiliteit.

Duurzaam Deventer in 2030

Deventer Energie Coöperatie en Ulebelt hebben met een werkgroep van betrokken vrijwilligers samen een plan uitgewerkt dat mensen op weg helpt naar een Duurzaam Deventer in 2030. Dat plan krijgt steun van een groot aantal organisaties, bedrijven en scholen.

Financieren en besparen

Het centrum geeft informatie over hoe je je huis energiezuiniger kan maken en nieuwe manieren van verwarmen. Over leningen en subsidies daarvoor en wat je kunt besparen. Maar ook over bijvoorbeeld groene daken, regenpijpen afkoppelen, hoe je duurzamer kunt eten en rijden. Getrainde vrijwilligers helpen bewoners verder op weg.

Advies en inspiratie

Wat kun je met de wijk samen doen om duurzamer te worden? Welke bedrijven kunnen je adviseren en welke producten leveren zij daarvoor? En wat gebeurt er allemaal al in Deventer? Je kunt er informatie krijgen over duurzaamheidsinitiatieven van bewoners, bedrijven en de overheid. Iedereen kan binnenlopen voor advies en inspiratie.

Lezingen, debatten en cursussen

In het duurzaamheidscentrum komen tastbare voorbeelden en materialen. Er komen vaste én wisselende exposities. Scholieren kunnen er terecht voor werkstukken over duurzaamheid of om resultaten te presenteren. Er is ruimte voor lezingen, debatten en cursussen.

Iedereen enthousiast

Ulebelt en Deventer Energie: “Wij vinden dat dit echt bij Deventer past. In Deventer werken organisaties altijd prima samen, ook nu weer. Iedereen is razend enthousiast over dit plan en wil graag meewerken. Samen aanpakken is de kracht van Deventer.” De werkgroep zoekt vrijwilligers voor bemensing straks en voorbereiding nu. Kijk voor meer informatie op www.dcdeventer.nl of stuur een e-mail naar info@dcdeventer.nl.

Het duurzaamheidscentrum gaat open op 8 februari 2020. De openingstijden van het duurzaamheidscentrum sluiten zoveel mogelijk aan bij de openingstijden van het stadhuis. De stadsetalage blijft incidenteel ook beschikbaar voor andere tentoonstellingen.