Energiefonds Overijssel open voor lokale energie-initiatieven

Vanaf 1 mei 2020 kunnen lokale energie-initiatieven voor ontwikkelfinanciering terecht bij het Energiefonds Overijssel.

Energie Fonds Overijssel

Lokale energie-initiatieven van bewoners die hun dorp willen verduurzamen, bijvoorbeeld door met elkaar zonne-energie op te wekken, spelen een belangrijke rol in de omschakeling naar andere energiebronnen dan aardgas. Vanaf 1 mei 2020 kunnen lokale energie-initiatieven voor ontwikkelfinanciering terecht bij het Energiefonds Overijssel.

Het initiatief is genomen door de provincie Overijssel, Energiefonds Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel. Met LEI-F (Lokale Energie Initiatieven Financiering) verwachten de samenwerkende partijen dat meer lokale initiatieven tot realisatie van hun energieplannen komen.

Ondersteuning in de ontwikkelfase

LEI-F speelt in op de behoeftes van lokale energie-initiatieven in de ontwikkelfase van projecten. In deze fase, die vaak ook risicovol is, ontbreekt het de initiatieven aan toegang tot financiering. Anderzijds missen zij toegang tot expertise. Door de initiatieven op beide fronten te faciliteren zullen meer projecten van start naar finish komen.

Huidige status van de plannen

LEI-F gaat op 1 mei van start. De omvang van de ontwikkelfinanciering ligt tussen de € 20.000 en € 200.000 per project. LEI-F start als pilot voor een jaar. Na een jaar wordt LEI-F geëvalueerd. In totaal is er voor het eerste jaar € 1 miljoen beschikbaar.

Meer informatie en aanvragen

Natuur en Milieu Overijssel is het 1e aanspreekpunt voor geïnteresseerde lokale energie-initiatieven voor financiering vanuit LEI-F én expertise.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rond duurzaamheid. Volg Deventer Stroomt op TwitterFacebook en LinkedIn.