Postcoderoos Bathmen: je eigen zonnestroom rechtstreeks van de boer

Met zonnepanelen kun je eenvoudig zelf duurzame energie opwekken. Kunnen ze of wil je ze liever niet op je eigen dak, dan zijn de daken van landbouwschuren in de buurt een uitkomst. Op woensdag 8 juli en maandag 13 juli organiseert Noaber-Energie informatieavonden over het plaatsen van zonnepanelen op daken van landbouwschuren.

Steeds meer mensen gaan zelf aan de slag om iets te doen tegen de klimaatverandering. Eén van de maatregelen is het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen. Maar niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen, bijvoorbeeld door ligging op het noorden, te veel schaduw of een dakconstructie die niet sterk genoeg is. En sommige huiseigenaren vinden zonnepanelen op hun dak gewoon niet mooi.

Postcoderoos

Daar is gelukkig een oplossing voor! Rondom Bathmen zijn veel daken van landbouwschuren die perfect op het zuiden liggen, niet beschaduwd zijn en dus ideaal voor het leggen van zonnepanelen. Met een zogenaamd postcoderoos-project kunnen huiseigenaren investeren in zonnepanelen op schuurdaken bij boeren in de buurt en profiteren van de zonne-energie die daar wordt opgewekt.

Bij een postcoderoos-project moeten de opgewekte energie en de gebruikers van de energie uit dezelfde postcoderoos komen. Een postcoderoos is een gebied van aaneengesloten postcodes, alle grenzend aan één postcode die het “hart” van de roos is.

Doe mee met Noaber-Energie

Coöperatie Noaber-Energie is een energiecoöperatie, opgezet voor en door boeren en burgers in Bathmen en omgeving. Het opzetten van postcoderoosprojecten is 1 van de activiteiten van de coöperatie.

Bij Hans Nijkamp te Oxe en Wim Roeterdink in Arkelsteijn zijn de schuurdaken al vol gelegd met zonnepanelen. Schuurdaken bij pluimveebedrijf Nikkels aan de Gorsselseweg en bij Jawin Klein Hegeman aan de Veenweg zijn de volgende waar zonnepanelen zijn gepland. Per dak wordt ongeveer 60.000 kWh per jaar opgewekt. Een huishouden gebruikt ongeveer 3.000 kWh per jaar. Per schuurdak kunnen dus 20 huishoudens in Bathmen hun stroomgebruik geheel verduurzamen!

Waar en hoe?

  • Op 8 juli om 20.00 uur in het Gemeenschapshuis De Kuip in Colmschate.
  • Op 13 juli om 20.00 uur in Heeren van Dorthzaal van Kulturhuus Braakhekke in Bathmen.

Vanwege het coronavirus is het nodig dat je je van te voren opgeeft. Stuur een e-mail met je naam, adres, postcode en woonplaats naar info@noaber-energie.nl.

Doe op de dag dat je naar de informatieavond gaat eerst de Covid gezondheidscheck (pdf, 87 KB). Bij binnenkomst wordt er om gevraagd!

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rond duurzaamheid. Volg Deventer Stroomt op TwitterFacebook en LinkedIn.