Zwolle daagt Deventer uit in het NK Tegelwippen

Dinsdag 30 maart ging het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Deventer gaat de strijd aan met gemeente Zwolle in (misschien wel) de spannendste derby van het NK. Ook in de rest van het land gaan gemeenten de uitdaging aan: wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen en wint de Gouden Tegel?

Met een gezonde portie rivaliteit biedt deze competitie een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. Maar er is ook een belangrijker, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, maken we samen onze steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers.

Tegelwip je mee?

Vanaf 30 maart kan iedere Deventenaar zijn of haar gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van Deventer. Het NK Tegelwippen loopt tot 30 september 2021.

Iedereen kan mee doen. Zorg wel dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen kunnen ook gewipte tegels opgeven. Ga je aan de slag met tegelwippen, maak dan een foto van de situatie vooraf en een nadat je de tegels er uit hebt gehaald. Die heb je nodig als je je aantal gewipte tegels doorgeeft. Een tegel is 30×30 cm. Stenen die kleiner zijn moeten worden omgerekend naar dit formaat.

Moet ik de tegels vervangen door groen?

Ja natuurlijk! Zo maak je je eigen omgeving een stuk groener, mooier, gezonder en gezelliger. En zo draag je je steentje bij!

Tegels wippen in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar georganiseerd en vindt plaats in minstens twintig gemeenten. Zo zijn er derby’s tussen Amsterdam en Rotterdam, Leeuwarden en Groningen, Breda en Tilburg en Deventer en Zwolle. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, voor koelte op hete dagen, om water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Een groene omgeving is ook prettig en goed voor je welzijn.

Wint Deventer dit jaar de Gouden Tegel?

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.

In twee jaar meer klimaatbestendig en biodivers

De competitie maakt deel uit van een reeks activiteiten die de komende twee jaar plaatsvinden en worden georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Onder het motto “Een groen Nederland begint in je eigen tuin” slaan zij de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met bewoners.