Logo Deventer Stroomt

Deventer doet mee met NK Tegelwippen 2023

2023 NK tegelwippen, Deventer doet mee

Van 3 april tot en met 31 oktober 2023 doet Deventer mee aan het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door zo veel mogelijk tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter-, of geveltuin!

Vergeet vooral niet om het aantal m2 aan gewipte tegels door te geven op de website van het NK Tegelwippen.

 

Tegelwip je mee?

Als we tegels vervangen door bloemperken, bomen, struiken en geveltuinen wordt Deventer weer een stukje groener, aangenamer voor onszelf, insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier! En het help om wateroverlast te voorkomen. Iedere Deventenaar kan meedoen en zijn of haar gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van Deventer. Het NK Tegelwippen loopt tot 31 oktober.

Zorg dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Bedrijven en scholen die hun terrein vergroenen kunnen ook gewipte tegels opgeven. Ga je aan de slag met tegelwippen, maak dan een foto van de situatie vooraf en een nadat je de tegels er uit hebt gehaald. Die heb je nodig als je je aantal gewipte tegels doorgeeft. Een tegel is 30 × 30 cm. Stenen die kleiner zijn moeten worden omgerekend naar dit formaat.

 

Wilt u tegels wippen in de openbare ruimte?

Je gaat zelf over je eigen voor-, achter-, of geveltuin. Tegels wippen in de openbare ruimte kan alleen met toestemming van de gemeente en onder bepaalde voorwaarden (pdf, 90 KB).

Gaat het om een geveltuin, dan kun je hiervoor contact opnemen met de gemeente Deventer via het meldingsformulier voor een geveltuin.

Wil je in de overige openbare ruimte tegels wippen, neem dan contact op met de wijkbeheerder. Dit kan via telefoonnummer 14 0570.

 

Een 2e leven voor tegels

Geef je afgedankte tegels een 2e leven. Hergebruik ze in je tuin als stapelmuurtje, bankje, tafeltje of insectenhotel. Een stapelmuur ziet er leuk uit en de kieren en spleten zijn een geweldige schuilplek voor verschillende dieren en insecten. Denk aan spinnen, bijen, kevers, duizendpoten, kikkers, hagedissen en salamanders. 

 

Tegeltaxi

De laatste ophaaldag van de tegeltaxi was op 26 oktober. 

De gemeente Deventer organiseerde samen met het Groenbedrijf op 6 donderdagen een tegeltaxi. De tegeltaxi maakte een ronde door Deventer, waarbij de tegels gratis werden opgehaald.

Opgehaalde tegels worden in Deventer tot puin verwerkt. Na verwerking wordt het kleinere puinsteen gebruikt als onderlaag, bij bijvoorbeeld wegenaanleg.

 

Zegt het voort!

Laat iedereen weten dat je meedoet en download je poster, flyer of sociale mediabericht met je eigen naam op www.nk-tegelwippen.nl/communicatietools. Samen maken we het NK tot een succes.

 

Meer acties

Heb je de smaak te pakken? Wil je je tuin verder vergroenen, je regenwater beter gebruiken, weten welke subsidies er zijn en waar je hulp kunt krijgen?

2023 NK tegelwippen, Deventer doet mee