Logo Deventer Stroomt

Groene erfafscheiding

De sfeer en de temperatuur in je tuin worden voor een belangrijk deel bepaald door je erfafscheiding. Een erfafscheiding van steen of beton geeft een ‘hard’ aanzicht en houdt in de zomer de warmte vast. Je tuin wordt en blijft dan onaangenaam warm. Een groene erfafscheiding biedt juist verkoeling en geeft je het idee dat je midden in de natuur zit.

Een haag bijvoorbeeld verdampt water en biedt zo op warme dagen verkoeling. Ook biedt een haag schuil- en nestgelegenheid aan vogels, omdat ze veilig zijn voor katten en roofvogels. Sommige hagen geven ook bessen en leveren op die manier voedsel aan vogels. Een groene erfafscheiding is overigens ook relatief goedkoop.

Handig

Wil je een haag die bescherming en voedsel biedt aan vogels en ook gelijk tegen ongewenste gasten? Denk dan eens aan een meidoorn haag. De stevige stekels schrikt mensen af, maar beschermt juist vogels, die er dan ook graag in nestelen. De bessen van de meidoorn zijn een voedzame wintervoorraad voor vogels.

Moet een haag snel groeien of heb je de tijd? Taxus en beuk groeien relatief langzaam, terwijl liguster en laurierkers juist heel snel groeien. Kies je voor bijvoorbeeld een beukenhaag of haagbeuk, dan wordt die in de winter bruin. In het voorjaar verliest hij het blad en wordt hij weer fris groen. Kies je voor hedera (klimop) of taxus, dan heb je het hele jaar door een groene haag.

Hoewel buxus heel populair is als haag, kun je die beter niet planten. Steeds vaker wordt buxus aangetast door de buxusmot. Deze mot alleen te bestrijden door langdurig gif te spuiten.

Kies de soort die past bij (de grootte van) je tuin. Sommige hagen worden behoorlijk breed, met name laurierkers, hulst en olijfwilg. Andere soorten zijn beter smal te houden. Hou je van vogels in je tuin? Vogels zijn dol op de bessen van de meidoorn, taxus en liguster. Een bloeiende liguster trekt bovendien insecten zoals vlinders aan.

Houd je van afwisseling? Een gemengde haag biedt meer variatie en minder kans op ziektes. Op internet is volop informatie over verschillende soorten (hagen) te vinden. Je hovenier geeft je ook graag advies over soorten die qua kleur, verzorging en vorm goed samengaan.