Logo Deventer Stroomt

Tegels eruit, groen erin

Hoe ziet jouw tuin er uit? Staat ie vol met bloemen, struiken en planten of ligt ie vol met (terras)tegels? Zo’n versteende (voor)tuin is misschien wel onderhoudsvriendelijk, maar ook een beetje grijs en saai. Een ‘stenentuin’ wordt in de zomer ook heel heet en bij een hevige stortbui stroomt de tuin over en loopt het regenwater regelrecht het riool in. Dat kan anders.

Een groene tuin is koeler en fleuriger, neemt water op én trekt vlinders, vogels en andere dieren aan.

Houd het koel

We krijgen steeds meer tropische dagen. Omdat tegels en klinkers warmte vasthouden, is het in een betegelde tuin dan vaak niet meer om uit te houden. Ook ’s avonds niet. In een tuin met planten en bomen is het op zo’n moment al snel een paar graden koeler. Dat komt omdat planten water verdampen, waardoor het afkoelt.

 

Weg met verdroging

Een groene tuin heeft meer voordelen. Regent het hard en lang, dan kan het regenwater beter in de bodem zakken en het grondwater aanvullen. In tijden van droogte hoef je dan ook minder snel en vaak te sproeien. En bij stortbuien heb je veel minder last van overstromingen van je tuin.

Bloemetjes en bijtjes

Met alleen maar tegels in je tuin hebben vlinders, bijen en vogels er weinig te zoeken. Met bomen en struiken wordt je tuin juist aantrekkelijk voor. Daardoor hebben sommige bijen- en vlindersoorten meer kans zich te herstellen. En dat is ook weer goed voor de vogels die leven van deze en andere insecten.

Aan de slag

Wil jij ook een groenere tuin? Elke tegel eruit is meegenomen. Wip met een schop of een ander gereedschap de tegels of klinkers eruit en haal het zand er onder weg. Spit de grond los en vul het gat aan met tuinaarde en eventueel compost en je kunt aan de slag met planten.

Hoe meer tegels je eruit haalt, hoe meer je ook weer met die tegels (en het zand) zelf kunt doen. Met de tegels en/of klinkers kun je een stapelmuurtje bouwen in verschillende vormen. Zo ontstaan allerlei soorten gaten die weer huisvesting en schuilplaatsen bieden aan insecten, amfibieën en plantjes.

De bodem

Bloemen en planten houden van grond die water doorlaat én vasthoudt. Dat is grond met voldoende luchtgangen, bodemleven en voedingstoffen. Daarvoor heb je humus, plantenresten in de grond nodig. Dat kun je kopen in een tuincentrum, maar je kunt ook gewoon zoveel mogelijk plantenresten, zoals blad en snoeiafval laten liggen. Dat is dan gelijk ook weer bescherming voor jonge planten en nestmateriaal voor vogels.

Zie ook de folder van Operatie Steenbreek.