Logo Deventer Stroomt

Water

Regenwater

Er zijn veel verschillende dingen die je zelf kan doen om regenwater slim te gebruiken.

Lees meer

Regenpijp afkoppelen

Tot voor kort deden we niet anders: regenwater zo snel mogelijk via de regenpijp afvoeren naar het riool. Maar tijden veranderen. We hebben te maken met periodes van droogte en ook met zware hoosbuien.

Lees meer

Infiltratie in de grond

Een uitstekende manier om te voorkomen dat overtollig regenwater direct het riool instroomt, is de aanleg van een ondergrondse infiltratiekrat, een grindkoffer of grindstrook. Regenwater wordt daarin tijdelijk opgeslagen en sijpelt van daaruit langzaam de grond in.

Lees meer

Regenton plaatsen

Een regenton plaatsen is een makkelijke manier om regenwater op te slaan. In droge periodes kun je het regenwater gebruiken om planten in je tuin of binnen mee water te geven. Regenwater is zacht en daar houden planten van.

Lees meer

Waterdoorlatende verharding

In elke tuin ligt wel een tuinpad, een zonneterras of een oprit. Vaak volledig bestraat met klinkers en/of tegels. De regen die op die hierop valt, stroomt zo snel mogelijk weg en belandt dan vaak in het riool. En dat is jammer, want ook deze vormen van bestrating kunnen op een groene(re) manier worden aangelegd.

Lees meer

Regenwatervijver of wadi

Tijdelijk regenwater opslaan in je tuin kan op een mooie manier met een regenwatervijver of wadi. Dat heeft meerdere voordelen. Bij een (hevige) regenbui verdwijnt dan niet al het water meteen in het riool en vermindert de kans op wateroverlast op straat.

Lees meer

Laagte in je tuin

Niks nieuws onder de zon: water stroomt altijd naar het laagstgelegen punt. Maak je hoogteverschillen in je tuin, dan verzamelt bij overvloedige regenval het water zich op de laaggelegen plek die jij hebt bepaald. Door water tijdelijk vast te houden, wordt het niet meteen via de riolering afgevoerd. Bij hevige regenval voorkom je zo dat de riolering te veel water ineens moet verwerken, waardoor straten kunnen onderlopen.

Lees meer

Subsidieregelingen water

Het gebeurt steeds vaker dat het riool de hoeveelheid regenwater niet aankan bij stortbuien. En in droge periodes kan je tuin vaak wel wat extra water gebruiken. Wil je regenwater afkoppelen van het riool en tegelijk je tuin of dak vergroenen? Dan zijn er verschillende subsidieregelingen die je (financieel) op weg kunnen helpen.

Lees meer