Hitte: houd het koel

We krijgen steeds meer warme en tropische dagen. De een vindt het heerlijk, de ander niet om te harden. Door de inrichting van je tuin kun je zelf ‘aan de thermostaat draaien’.
Groene daken

Tegels en klinkers houden warmte vast. In een betegelde tuin is het op warme en tropische dagen dan vaak niet meer om uit te houden. Ook ’s avonds niet. In een tuin met planten en bomen is het op zo’n moment al snel een paar graden koeler. Dat komt omdat planten water verdampen, waardoor het afkoelt.

Aan de slag

Er zijn meerdere mogelijkheden om de temperatuur in je tuin te verlagen. Die hebben gelijk ook een verkoelende werking op je huis en dus de binnentemperatuur.

Is je tuin een grote steenvlakte, dan is ‘Tegels eruit, groen erin’ een uitstekende klimaatregel. Niet alleen wordt het in je tuin dan koeler, met bloemen, planten, struiken en bomen wordt ook het felle licht getemperd. Meer bloemen en groen in de tuin is ook goed voor bijen, vlinders, vogels en andere dieren.

Een andere goede maatregel is de aanleg van een pergola. Die kun je in allerlei soorten en maten zelf maken of kopen. Ook voor de begroeiing zijn er heel veel mogelijkheden. Grote of kleine bladeren, wintergroen of niet, met of zonder fleurige bloemen, vruchtdragend of niet. In tuincentra is veel keus.

Groene daken zorgen ook voor een verkoelend effect op je tuin. Een dak met sedumplanten werkt isolerend waardoor het dak en je huis minder opwarmen. Daardoor blijft het binnenhuis koeler (en heb je minder snel een airco nodig), maar ook in je tuin. De muren van je huis kunnen minder warmte opnemen en dus ook (in de avond) minder warmte uitstralen. Een groen dak bespaart dus ook nog eens in je stookkosten.

Hittekaart

In Deventer is het niet overal even warm. Op sommige plekken is het net weer even wat warmer dan op andere plekken. De warmte is voor heel Deventer vastgelegd op een interactieve kaart. Wil je weten of jouw huis nu juist in een warmere of koelere omgeving staat, kijk dan op de hittestresskaart van Deventer en vul je adres in.

1,2,3,4

Een groene tuin en een groen dak hebben een verkoelende werking op de temperatuur in je huis en je tuin. Met een groen dak bespaar je op je energierekening. Een groene tuin en groen dak hebben een positief effect op de biodiversiteit. Bovendien helpen een groene tuin en een groen dak bij het tegengaan van verdroging en wateroverlast.

Regent het hard en lang, dan kan het regenwater beter in de bodem zakken en het grondwater aanvullen. In tijden van droogte hoef je dan ook minder snel en vaak te sproeien. En bij stortbuien heb je veel minder last van overstromingen op straat en in je tuin. Kijk op de pagina's Regenpijp afkoppelen of Regenton plaatsen wat je nog meer kunt doen.