Water en groen

Er zijn veel verschillende dingen die je zelf kan doen om je huis en tuin te vergroenen en regenwater slim te gebruiken.

Lees onze tips of het Handboek Regenwater (pdf, 650 KB). Wil je gratis advies van een ervaringsdeskundige? Maak dan een afspraak met een van de regenwaterambassadeurs.

Meer groen rondom je huis

We krijgen steeds meer warme en tropische dagen. Door de inrichting van je tuin kun je zelf ‘aan de thermostaat draaien’. Hoe hou jij het koel? Op deze website vind je tips om je omgeving zelf te vergroenen, bijvoorbeeld:

Verwijder tegels uit je tuin

Een versteende tuin is misschien onderhoudsvriendelijk, maar heeft ook nadelen. Zo een ‘stenentuin’ wordt in de zomer vaak erg heet en bij een hevige stortbui stroomt de tuin over. Dat kan anders. Hier lees je hoe.

Beplanting in de tuin

Bomen, struiken, planten en grassen in je tuin zorgen voor sfeer, verkoeling op hete dagen en verkleinen de kans op wateroverlast. Daarnaast bieden ze voor veel dieren bescherming en voedsel. Lees onze suggesties voor het slim beplanten van je tuin.

Groen dak

Een groen dak heeft vele voordelen. Het verbetert de luchtkwaliteit, dempt straatgeluid, isoleert en verkoelt, houdt regenwater vast, is onderhoudsvriendelijk én levert voedsel voor vlinders, bijen en vogels. Lees hier hoe je de aanleg van een groen dak aanpakt

Groene erfafscheiding

De  temperatuur in je tuin wordt deels bepaald door je erfafscheiding. Een erfafscheiding van steen of beton houdt in de zomer de warmte vast. Je tuin wordt en blijft dan onaangenaam warm. Een groene erfafscheiding biedt juist verkoeling en geeft je het idee dat je midden in de natuur zit. Lees tips over de aanleg van een groene erfafscheiding.

Regenwater slimmer gebruiken

Koppel je regenpijp af

Door regenwater niet langer direct af te voeren naar het riool en het water in je tuin op te vangen voorkom je dat riolen overstromen bij hevige regenval. Ditzelfde water kan je in tijden van droogte gebruiken voor het sproeien van je tuin. Lees onze tips voor het afkoppelen van regenwater.

Plaats een regenton

In een regenton sla je regenwater op. In droge periodes kun je het regenwater gebruiken om planten in je tuin of binnen mee water te geven. Regenwater is zacht en daar houden planten van. Lees meer over regentonnen.

Maak een regenwatervijver (wadi)

Ook een kleine regenwatervijver is een manier om regenwater tijdelijk op te slaan in je tuin. Lees meer over regenwatervijvers.

Infiltratie van regenwater

Een uitstekende manier om te voorkomen dat overtollig regenwater direct het riool instroomt, is de aanleg van een ondergrondse infiltratiekrat, een grindkoffer of grindstrook. Regenwater wordt daarin tijdelijk opgeslagen en sijpelt van daaruit langzaam de grond in. Lees meer over infiltratie van regenwater.

Maak gebruik van waterdoorlatende verharding

Vaak zijn tuinpaden, terrassen en opritten volledig bestraat met klinkers en/of tegels. De regen die op die hierop valt, stroomt weg en belandt in het riool. Een alternatief is waterdoorlatende verharding.

Maak slim gebruik van het laagste punt

Maak je hoogteverschillen in je tuin, dan verzamelt regenwater zich op de laaggelegen plek die jij hebt bepaald. Door water tijdelijk vast te houden, wordt het niet meteen via de riolering afgevoerd. Bij hevige regenval voorkom je zo dat de riolering te veel water ineens moet verwerken, waardoor straten kunnen onderlopen. Lees de tips.

Subsidies

Voor sommige van de bovenstaande aanpassingen kan je gebruik maken van een subsidie. Lees meer over de subsidiemogelijheden.