Logo Deventer Stroomt

Regenpijp afkoppelen

Tot voor kort deden we niet anders: regenwater zo snel mogelijk via de regenpijp afvoeren naar het riool. Maar tijden veranderen. We hebben te maken met periodes van droogte en ook met zware hoosbuien.

In droge periodes kunnen we dat regenwater goed gebruiken. En als het hard regent, komt er steeds vaker zoveel regenwater in het riool dat de zuiveringsinstallatie de hoeveelheid water niet aankan, wat kan leiden tot wateroverlast op straat en zelfs in woningen.

Daarom laten we regenwater niet langer wegstromen naar het riool, maar koppelen regenpijpen af en vangen het regenwater op in onze tuinen.

Droge voeten

Een regenpijp afkoppelen vraagt om wat voorbereiding. Als het lang of hard regent wil je natuurlijk wel droge voeten houden. Je kunt namelijk kiezen uit verschillende maatregelen zoals een regenton of -schutting, een laagte in de tuin, een regenwatervijver en infiltratie in de grond . Je kunt oplossingen ook combineren.

Geen woestijn

Regenwater dat je in een natte periode vasthoudt, vult het grondwaterpeil aan en zorgt er voor dat de grond in je tuin niet zo snel uitdroogt als het warm is. Ook verdampt het geleidelijk, wat voor verkoeling in je tuin zorgt. Sla je regenwater ook op in bijvoorbeeld een regenton of -schutting, dan kun je daar je pot- en tuinplanten mee water geven als het droog is. Dat scheelt weer in je waterrekening.

Aan de slag

Ga je een regenpijp afkoppelen, bereken dan eerst hoeveel m2 dakoppervlak je afkoppelt. Per m2 dakoppervlak dat je afkoppelt, heb je een opvangcapaciteit nodig van 20 liter. Koppel je bijvoorbeeld een dak van 50 m2 af, dan heb je een opvangcapaciteit nodig van 1.000 liter. Dat kan een infiltratievoorziening zijn van 1.000 liter of een grindstrook van 50 m2 met een diepte van 20 cm.

Zaag je regenpijp door, zorg er dan voor dat je het water (met een pijp) minstens 2 meter van je woning wegleidt. Zorg er ook voor dat het water naar een lager gelegen plek loopt, zodat het water niet terug naar je woning stroomt. Zo hou je je woning droog.

Meer effect

Als je een regenpijp afkoppelt, kun je het regenwater ook tijdelijk vastgehouden voor gebruik (bijvoorbeeld in een regenton of -schutting of een regenwatervijver. Zo vergroot je het positieve effect van je maatregelen.

Zondvloed

Soms kan het heel lang of heel hard regenen. Bedenk dan ook goed wat je doet met water dat je niet in je tuin kunt bergen. Soms kun je dat afvoeren naar een greppel, grindstrook, sloot of vijver. Lukt dat niet, voer het dan af op het riool.

Subsidie

In nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen wordt standaard een gescheiden rioolstelsel aangelegd, waarbij het regenwater apart wordt afgevoerd. Als uw huis is aangesloten op een gemengd rioolstelsel, kunt u ervoor kiezen om uw dakoppervlak af te koppelen. De gemeente stelt hiervoor een subsidie beschikbaar. Deze subsidie bedraagt per m2 afgekoppeld dakoppervlak:

  • €8 voor daken tot en met 1000 m2
  • €6 voor daken groter dan 1000 m2
  • €4 voor daken groter dan 2000 m2
  • €2 voor het afkoppelen door het afvoeren van regenwater naar nabijgelegen oppervlaktewater

Het minimale dakoppervlak dat per aanvraag moet worden afgekoppeld is 20 m2. Lees meer over de subsidie en hoe je subsidie kunt aanvragen.

Ulebelt

Hulp nodig bij het afkoppelen of de aanvraag van subsidie? Ga je als groep of wijk aan de slag? De Ulebelt helpt je graag verder. Kijk op www.ulebelt.nl/afkoppelen.