Logo Deventer Stroomt

Regenwater

Er zijn veel verschillende dingen die je zelf kan doen om regenwater slim te gebruiken.

Lees onze tips of het Handboek Regenwater (pdf, 650 KB). Wil je gratis advies van een ervaringsdeskundige? Maak dan een afspraak met een van de regenwaterambassadeurs.


Regenwater slimmer gebruiken

Koppel je regenpijp af

Door regenwater niet langer direct af te voeren naar het riool en het water in je tuin op te vangen voorkom je dat riolen overstromen bij hevige regenval. Ditzelfde water kan je in tijden van droogte gebruiken voor het sproeien van je tuin. Lees onze tips voor het afkoppelen van regenwater.

Plaats een regenton

In een regenton sla je regenwater op. In droge periodes kun je het regenwater gebruiken om planten in je tuin of binnen mee water te geven. Regenwater is zacht en daar houden planten van. Lees meer over regentonnen.

Maak een regenwatervijver (wadi)

Ook een kleine regenwatervijver is een manier om regenwater tijdelijk op te slaan in je tuin. Lees meer over regenwatervijvers.

Infiltratie van regenwater

Een uitstekende manier om te voorkomen dat overtollig regenwater direct het riool instroomt, is de aanleg van een ondergrondse infiltratiekrat, een grindkoffer of grindstrook. Regenwater wordt daarin tijdelijk opgeslagen en sijpelt van daaruit langzaam de grond in. Lees meer over infiltratie van regenwater.

Maak gebruik van waterdoorlatende verharding

Vaak zijn tuinpaden, terrassen en opritten volledig bestraat met klinkers en/of tegels. De regen die op die hierop valt, stroomt weg en belandt in het riool. Een alternatief is waterdoorlatende verharding.

Maak slim gebruik van het laagste punt

Maak je hoogteverschillen in je tuin, dan verzamelt regenwater zich op de laaggelegen plek die jij hebt bepaald. Door water tijdelijk vast te houden, wordt het niet meteen via de riolering afgevoerd. Bij hevige regenval voorkom je zo dat de riolering te veel water ineens moet verwerken, waardoor straten kunnen onderlopen. Lees de tips.

Subsidies

Voor sommige van de bovenstaande aanpassingen kan je gebruik maken van een subsidie. Lees meer over de subsidiemogelijheden.