Logo Deventer Stroomt

Regenwatervijver of wadi

Tijdelijk regenwater opslaan in je tuin kan op een mooie manier met een regenwatervijver of wadi. Dat heeft meerdere voordelen. Bij een (hevige) regenbui verdwijnt dan niet al het water meteen in het riool en vermindert de kans op wateroverlast op straat.

Het water verdampt langzaam en zakt weg in de grond, wat goed is voor het grondwaterpeil, planten en dieren. Verder houdt een regenwatervijver je tuin in de zomer lekker koel.

 

Zelf aan de slag met een regenwatervijver (wadi)

Check de ondergrond

Als je een regenwatervijver wilt aanleggen, is het goed om te weten wat voor ondergrond er in je tuin ligt. In Deventer komt veel zandgrond voor, waar het water gemakkelijk wegzakt. Op een aantal plekken langs de IJssel ligt ondoordringbare klei- en veengrond. Ook zijn er plekken met een hoge grondwaterstand. Op deze plekken is een regenwatervijver zinvol, omdat het water hier niet gemakkelijk kan wegzakken.

Typen regenwatervijvers

Regenwatervijvers heb je in veel soorten en maten. Met een steenachtige uitstraling, een natuurlijke of een combinatie van een steenachtige vijver met groene zones (voor de reiniging van het water). De keuze is aan jou. Zorg wel dat in je wadi in het diepste gedeelte altijd minstens 70 centimeter water blijft staan. Waterdieren als vissen en kikkers kunnen dan zowel bij een lage waterstand als bij vorst overleven.

Diepte van je vijver

Maak je je vijver dieper dan 70 centimeter, bijvoorbeeld 1 meter diep, dan kan het water in de bovenste 30 centimeter infiltreren in de bodem. Dat bereik je door de vijverwand tot 70 centimeter met een waterdichte vijverfolie af te dekken. Via de bovenste 30 centimeter kan het water dan in de grond trekken.

De opslagcapaciteit van een regenwatervijver is beperkt en bij hevige of langdurige regenval zal hij overlopen. Leg daarom een overstort aan – dat kan een pijpje of een gootje zijn – naar een nabijgelegen sloot of de riolering.

Handige tips bij de aanleg van een regenwatervijver

Kies een lager gelegen deel van je tuin, dan hoef je ook minder af te graven. Voor een diepe vijver kies je bij voorkeur een plek in de zon of halfschaduw. Zorg voor zowel flauwe als steile oevers (aan de zuidkant). Zo krijg je meer diversiteit in planten- en dierenleven en dieren kunnen gemakkelijker de vijver in en uit. Mocht een kind in de vijver vallen, dan kan het er ook zelf uitklimmen.

De waterstand in je wadi wisselt in de tijd. Kies daarom oeverplanten die geschikt zijn voor zowel natte als droge periodes. Voor een goede waterkwaliteit installeer je een pomp en een filter in de vijver, met de aanzuiging in het diepe gedeelte.

Wil je de regenpijp van je dak laten uitkomen op je regenwatervijver? Zorg er dan voor dat je vijver flink wat water kan bergen en maak een overstort naar de beplanting, een sloot, een wadi of, als het echt niet anders kan, op de riolering. Voorkom dat overtollig water naar de tuin van je buren stroomt.

Heb je veel ruimte in je tuin? Een wadi met groene oevers verkoelt de omgeving. Hoe groter je vijver, des te meer verkoeling. Nog meer verkoeling krijg je als je een fontein plaatst. Een fontein zorgt immers ook voor verdamping. Daarnaast zorgt een fontein ook voor meer zuurstof in het water.

Meer informatie en inspiratie is te vinden op het internet. Rob Verlinden pakt het zó aan.

Subsidie voor regenwatervijvers

Leg je een regenwatervijver of wadi aan én koppel je een dak af van de regenpijp en het riool? Dan kom je in aanmerking voor een subsidie.