Logo Deventer Stroomt

Waterdoorlatende verharding

In elke tuin ligt wel een tuinpad, een zonneterras of een oprit. Vaak volledig bestraat met klinkers en/of tegels. De regen die op die hierop valt, stroomt zo snel mogelijk weg en belandt dan vaak in het riool. En dat is jammer, want ook deze vormen van bestrating kunnen op een groene(re) manier worden aangelegd.

Je kunt namelijk kiezen voor goed begaanbare bestrating met waterdoorlatende verharding. Regen kan dan makkelijk wegzakken in de bodem. Zo wordt het grondwater aangevuld, droogt de tuin minder snel uit en belandt het meeste schone regenwater niet meer via een putje in het riool. Dat helpt weer om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen en draagt bij aan fris en gezond groen.

Je hebt een ruime keuze en draagt zo je steentje bij aan de natuur en leefbaarheid in je wijk en Deventer.

Zelf aan de slag met waterdoorlatende verharding in je tuin

Open bestrating

Klinkers en tegels worden vaak strak tegen elkaar aan gelegd. Je kunt ook kiezen voor een open bestrating, met een brede voeg. In de ruimte tussen de klinkers of tegels kun je bijvoorbeeld gras zaaien, of de tussenruimte opvullen met grind. Er zijn klinkers met noppen aan de zijkant. Daardoor is de voeg tussen de klinkers overal even breed.

Met open bestrating heb je minder tegels of klinkers nodig en bespaar je dus geld. Waterdoorlatende bestrating is geschikt voor oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad.

Grasbetonstenen

Grasbetonstenen hebben ruimte tussen de stenen waarin gras of lage bodembedekkers kunnen groeien. Ze laten regenwater door en warmen op hete dagen ook minder op. Ze zijn goed te gebruiken voor een oprit, parkeerplaats en tuinpad.

Houtsnippers, schors en cacaodoppen

Voor een tuinpad (en voor bodembedekking) kun je ook kiezen voor de duurzaamste vorm van waterdoorlatende verharding: houtsnippers, schors of cacaodoppen. Deze zorgen ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt, verkleinen de kans dat onkruid opschiet en houden je tuin koeler dan steenachtige verhardingsmaterialen. Het zijn natuurlijke materialen die langzaam vergaan, dus af en toe aanvullen is wel nodig.

Grind, split, lavasteen en schelpen

Voor een oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad kun je ook grind, split, lavasteen en zelfs schelpen gebruiken en kun je makkelijk zelf aanleggen. Deze materialen laten het regenwater ongehinderd door en hoef je alleen af en toe een beetje aan te harken. Leg onder grind of split wel een waterdoorlatende antiworteldoek en een stabilisatiemat. Zo beperk je de groei van onkruid en blijft je toplaag mooi egaal.

Op internet is veel informatie en inspiratie te vinden en handige doe het zelf pakketten. Rob Verlinden pakt het zó aan.