Logo Deventer Stroomt

Duurzaamheidslening voor minder draagkrachtigen in Zandweerd

Isoleren van je huis zorgt voor een lagere energierekening. Daarvoor is wel eerst een investering nodig. Niet elke woningeigenaar kan deze investering zelf betalen of hiervoor een lening krijgen. Kredietbank Salland gaat in de wijk Zandweerd een speciale duurzaamheidlening aanbieden voor deze groep. Die lening betaalt zichzelf uiteindelijk terug door een lagere energierekening.

Bij het bepalen van het bedrag dat mensen kunnen lenen, houden gewone banken geen rekening met de verlaging van de maandelijkse woonlasten door energiebesparing. De duurzaamheidslening van de Kredietbank Salland houdt daar wel rekening mee en richt zich op investeringen die woningeigenaren kunnen terugbetalen doordat de energierekening omlaag gaat. Zo wordt ook voorkomen dat mensen meer lenen dan ze kunnen terugbetalen.

Garantie

De Kredietbank Salland en Omstreken is onderdeel van het Budget Adviesbureau Deventer (BAD) van de gemeente. De bank maakt deel uit van Sociale Banken Nederland. Deze verstrekken leningen zonder winst te maken en zonder commercieel belang.

De gemeente heeft een garantiefonds van € 600.000  opgezet voor het geval dat duurzaamheidsleningen uiteindelijk toch niet afbetaald kunnen worden. Dit garantiefonds wordt gevuld met geld uit het Programma Aardgasvrije Wijken dat de gemeente heeft gekregen voor de overstap van Zandweerd van aardgas naar het Slim Warmtenet Zandweerd.

Haalbaar en betaalbaar

De belasting op fossiele energie gaat in de toekomst omhoog. Wie een koopwoning heeft, maar niet kan investeren in verduurzamen, krijgt daardoor steeds een hogere energierekening. Mensen met een hoger inkomen, die wel kunnen investeren, gaan juist steeds minder gaan betalen. De duurzaamheidslening maakt het ook voor minder draagkrachtigen haalbaar en betaalbaar om te investeren in energiebesparing. Deventer loopt hiermee voorop in Nederland.

Snel van start

De gemeente wil rond de zomer de duurzaamheidslening open stellen voor particuliere woningeigenaren in Zandweerd-Noord. Daarmee kunnen zij hun woning isoleren en aansluiten op het Slim Warmtenet Zandweerd. Wanneer en hoe mensen een lening kunnen aanvragen, wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.