Logo Deventer Stroomt

Open Tuinendag trekt veel bezoekers

De Open Tuinendag op zaterdag 25 juni was een succes. Zo’n 25 mensen bezochten de tuinen van Regenwaterambassadeurs in Deventer. Regenwaterambassadeurs delen hun ervaringen en laten zien hoe ze een en ander hebben aangepakt in hun tuin.

De bezoekers werden verrast door de diversiteit van de tuinen. “Behalve bij de Worp ben ik bij alle tuinen geweest. Wat een geweldige leuke ideeën en enthousiaste ambassadeurs. Geweldig ook het verschil tussen grote en kleinere tuinen en maatregelen om bijvoorbeeld regenwater langer vast te houden”, aldus een van de bezoekers.

Aanpassen aan klimaatverandering

De tuineigenaren konden hun verhalen goed kwijt: “Erg leuk om zomaar een aantal wildvreemden, maar gelijkgestemden in mijn tuin te hebben en ze te inspireren met wat ik heb gedaan.” Te zien waren allerlei voorbeelden hoe je regenwater kunt afkoppelen en hoe je dat water kunt gebruiken in je tuin.

De ambassadeurs vertelden over hun eigen stijl en aanpak bij het afkoppelen, variërend van technisch tot natuurlijk. Zo wordt ondergronds gewerkt met verschillende materialen zoals infiltratiekratten en drainagebuizen. Bovengronds met regentonnen, gootjes, vijvers of wadi’s.

Subsidie

Veel interesse was er ook voor de gemeentelijke subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater. Kijk voor meer informatie op Subsidies water afkoppelen.

Vervolg

Mensen die er niet bij konden zijn, kunnen deelnemen aan de volgende Open Tuinendag op zaterdag 17 september. Bewoners van Deventer die graag een gratis advies willen van een ambassadeur over afkoppelen kunnen zich melden bij Willem Seine  (w.seine@natuurenmilieuoverijssel.nl)

Wil je samen met je buurt aan de slag om maatregelen te nemen? Ga dan naar www.ulebelt.nl/afkoppelen. De Ulebelt helpt je bijvoorbeeld met het organiseren van een bijeenkomst, presentaties en workshops.