Logo Deventer Stroomt

Eerste klimaatburgemeester krijgt 14 opvolg(st)ers

Het was druk bij de Ulebelt op woensdagmiddag 1 november. Niet zo gek ook, want midden in de Nationale Klimaatweek werden 2 nieuwe klimaatburgemeesters en 12 kinderklimaatburgemeesters ingehuldigd.

Janneke en Tessa volgen Frank Lieuwen, de eerste klimaatburgemeester, op. De kinderklimaatburgemeester is dit jaar voor het eerst. 

Op de zeepkist

De 2 nieuwe klimaatburgemeesters Tessa Hoogeland en Janneke Joly kregen van Thomas Walder, wethouder energie, duurzaamheid en milieu een ambtsketen gemaakt van houten kralen en een plakje hout. De kinderklimaatburgemeesters kregen allemaal een speldje van kurk van hem. Om de beurt vertelden de kinderen op een zeepkistje waarom zij klimaatburgemeester zijn geworden of wat hun doel is.

Lou (7 jaar) vertelde dat hij kinderklimaatburgemeester wil zijn omdat ze meer bomen en planten wil op de wereld en minder auto’s in Deventer. Marjolein (10 jaar) is kinderklimaatburgemeester omdat de natuur belangrijk is en we er samen goed voor moeten zorgen. Fabian (9 jaar) wil helpen om de huizen schoner en groener te maken en om bomen uit te delen en Elin (8 jaar) wil voor de aarde zorgen. 

 

Doelen klimaatburgemeesters

Ook Janneke en Tessa hebben natuurlijk doelen voor hun jaar als klimaatburgemeester. Janneke: “Het klimaat verandert wereldwijd en we hebben geen tijd te verliezen. We zijn met z’n allen verantwoordelijk om een leefbare wereld door te geven aan de volgende generaties. Ik wil daaraan bijdragen door mij als klimaatburgemeester van Deventer in te zetten voor duurzaamheid in het onderwijs en de bedrijfsvoering van Saxion, meer biodiversiteit en voor meer regenwateropvang in Deventer.” 

“Als klimaatburgemeester zet ik in op de eigen motivatie van kinderen om bij te dragen aan een betere wereld. Ik ondersteun de kinderklimaatburgemeesters te ondersteunen en wil hen namens alle kinderen in Deventer een stem geven in gemeentelijke beslissingen die gaan over hun toekomst. Ik ben ook druk met een nieuwe basisschool, genaamd Terrawijs. Deze school wordt een samenleerplek voor iedereen. Met projecten willen we een positieve bijdrage leveren op sociaal of ecologisch gebied, hier en nu!”, voegt Tessa toe. 

 

Afscheid

In het bijzijn van ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s - zelfs de grootouders voor het klimaat waren erbij – werd vol trots afscheid genomen van de eerste klimaatburgemeester van Deventer: Frank Lieuwen. Frank was zo’n succes dat er nu 2 nieuwe klimaatburgemeesters én 12 kinderklimaatburgemeesters zijn. Frank heeft zijn ambtsketen geschonken aan de Warmtepioniers van de gemeente Deventer.