Logo Deventer Stroomt

13 miljoen euro voor Slim Warmtenet Zandweerd

De gemeente Deventer heeft 13 miljoen euro ontvangen voor de verdere aanleg van het Slim Warmtenet Zandweerd

De subsidie is een bevestiging van de vernieuwende aanpak en van de slagvaardige rol van de gemeente Deventer in dit project. Het geld wordt zo ingezet dat hierna ook uitbreiding van het warmtenet naar andere wijken mogelijk is.

 

Slim Warmtenet Zandweerd 

Met de warmte van het gezuiverde water van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van waterschap Drents Overijsselse Delta, kunnen in de eerste fase van het Slim Warmtenet Zandweerd zo’n 450 woningen worden verwarmd. De eerste 100 nieuwbouwwoningen zijn in 2022 en 2023 al aangesloten. Begin 2024 komen daar nog eens bijna 100 bestaande woningen bij. Dat moeten in de toekomst ruim 2.200 koop- en huurwoningen worden.

 

Eigenaar warmtenetwerk

Op 21 juni 2023 heeft de gemeenteraad besloten dat de gemeente eigenaar blijft van het warmtenet en doorgaat met de realisatie. Een besluit dat nodig is om de verduurzaming van de wijk Zandweerd door te zetten. In dat besluit is rekening gehouden met een bedrag van 12,6 miljoen euro uit het Groeifonds. 

 

Groeifonds

Uit het Nationaal groeifonds worden projecten gesubsidieerd die bijdragen aan duurzame en structurele economische groei. Tussen 2021 en 2025 heeft het kabinet hier 20 miljard euro voor uitgetrokken.