Logo Deventer Stroomt

Subsidieregeling voor verduurzaming woningen en gebouwen per 1 januari weer open met extra budget

Huiseigenaren en bedrijven kunnen weer subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun woning of (kantoor)gebouw. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is weer beschikbaar, onder meer voor isolerende maatregelen of een (hybride) warmtepomp.

Het budget is verhoogd tot 600 miljoen euro. Ook is de regeling toegankelijker voor de isolatie van monumentale woningen en het gebruik van natuurlijke (biobased) milieuvriendelijke isolatiematerialen.

 

Aanvragen via RVO

Een subsidieaanvraag voor de ISDE kun je aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Naast de ISDE-regeling voor woningeigenaren zijn er ook regelingen voor de verduurzaming van huurhuizen en gebouwen die onderdeel zijn van een VvE. 

 

ISDE

Huiseigenaren kunnen met de ISDE een deel van hun investeringen vergoed krijgen als zij investeren in isolatie, een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening of een aansluiting op het warmtenet. Zakelijke gebruikers kunnen naast warmtepompen en zonneboilers subsidie aanvragen voor kleine windmolens. Hier is 5 miljoen euro voor beschikbaar.

 

Monumentale woningen

Een deel van de eigenaren van monumenten kan geen HR++ glas of buitengevelisolatie toepassen. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur en voldoen de maatregelen vaak niet aan de eisen van de ISDE. De minimale isolatiewaarden voor monumenten worden vanaf 1 januari 2024 versoepeld. Ook worden de minimale afmetingen waarvoor een aanvraag voor glasisolatie kan worden ingediend voor monumentale woningen verlaagd. Door deze wijzigingen wordt de regeling toegankelijker voor monumentale woningen.

 

Extra subsidie biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Biobased isolatiemateriaal is duurzaam geproduceerd natuurlijk materiaal zoals hout, vezelhennep en vlas. Dit materiaal is vaak duurder dan minder duurzame isolatiematerialen. Om het gebruik van biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal aan te moedigen wordt er een extra bedrag per vierkante meter aan subsidie toegekend.

 

Warmtepompen

Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen met energielabel A+ of lager komen in 2024 niet meer in aanmerking voor subsidie. Warmtepompen vanaf energielabel A+++ krijgen een aanvullende subsidiebonus van € 225. Wie in 2023 een warmtepomp met energielabel A+ of lager heeft gekocht en laat installeren in 2024, kan wel subsidie aanvragen. Deze wijziging geldt niet voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.