Logo Deventer Stroomt

Landje van Niets, Landje van Alles

In De Vijfhoek lag tot voor kort 'Het Landje van Niets'. Een weiland waar eerst alleen paarden liepen. Nu is het een 'Landje van alles', een mooie plek vol bloemen en insecten.

Na het vertrek van de boer besloten bewoners van de Vijfhoek om dit stuk land te behouden voor de natuur en nog mooier te maken. Zij dienden daarvoor een voorstel in bij de gemeente. Reden om snel in actie te komen was dat ze bang waren dat het weiland volgebouwd zou worden en ze hun landelijke uitzicht kwijt zouden raken.

Ecologische verbindingszone

De bewoners sloegen de handen ineen. Met hulp van een landschapsarchitect en de stadsecoloog maakten ze een ontwerp voor de nieuwe inrichting van het weiland en dienden dit in bij de gemeente.

Het landje van niets is nu een aantrekkelijke ecologische verbindingszone voor mens en natuur. De schapen in het gebied zorgen voor meer variatie in het landschap, waardoor er meer ruimte is voor bloemen en planten. Daardoor is het ook aantrekkelijker voor bijen, vlinders en vogels. Ook is er nu een drinkpoel die weer amfibieën aantrekt. Omwonenden en passanten kunnen zich bovendien tegoed doen aan de vruchten van walnoot- en tamme kastanjebomen.

Landje van alles

Door de ingrepen is het landje van niets omgetoverd tot een landje van alles. Er is nu een grotere diversiteit aan planten en dieren en fietsers en wandelaars kunnen meer genieten van de omgeving. Het uitzicht is veel mooier geworden en de samenwerkende bewoners hebben elkaar beter leren kennen. Door de waterberging in de drinkpoel en meer schaduwplekjes is het landje van alles ook beter aangepast aan het veranderende klimaat.