Logo Deventer Stroomt

Ruim een eeuw oud en helemaal van de tijd

Geen hete adem, maar kou en tocht hijgden in de nek van de familie Pluim in Bathmen. Dat vroeg om energiemaatregelen. Maar daar bleef het niet bij: ook het platte dak moest er aan geloven. Vader Jan vertelt.

“We hebben ons huis - gebouwd in 1910 - onlangs behoorlijk verbouwd. Vooral de benedenverdieping hebben we onderhanden genomen. De enkelsteens muren hebben we aan de binnenzijde geïsoleerd en de vloer hebben we geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming. Ook hebben we de spouw in de achtergevel tussen de originele muur en een voorzetmuur uit 1980 geïsoleerd. Het huis is nu een stuk comfortabeler en energiezuiniger geworden.

Het dak had een vorige eigenaar al geïsoleerd en alle ramen hebben we in de loop der jaren voorzien van HR-glas. Op de valreep hebben we op 31 december 2020 een nieuw energielabel aangevraagd. We zijn met stip naar C gestegen.

Groen dak doe-het-zelf-pakket

Bij de verbouwing hebben we ook een stukje uitgebouwd. In de zomer bleek het zwarte platte dak een forse warmtevanger te zijn voor de woonkamer daar onder. Voorjaar 2020 hebben we daarom op het dak een lichtgewicht sedum-dakbedekking aangelegd. We hebben een kant en klaar pakket laten aanleveren van één van de vele webshops. Het pakket bestond uit:

  • Een drainagelaag (eigenlijk gewoon 2 stijve doeken die met een soort plastic veertjes een cm of 2 uit elkaar staan. Het water kan daarmee heel goed onder het sedum doorstromen naar de afvoer
  • Een laag substraatmatten. Dat materiaal voelt als een soort isolatiedeken. Hierin zitten de voedingsstoffen en wordt het water vastgehouden
  • De sedumlaag. Die worden in rollen aangeleverd
  • Langs de kant een rand grind zodat de sedum niet in de dakrand groeit
  • De rand grind hebben we van de sedum gescheiden met een aluminiumprofiel. Dat geeft een mooi strak resultaat

Samen met onze zoons kostte het ongeveer een halve dag werk om het sedum-dak aan te leggen. In eerste instantie geeft het sedum een wat armetierig beeld, maar het begint direct te groeien. Op de foto’s zie je het beeld bij aanleg en na een half jaar. Een wereld van verschil.

Koele woonkamer, blije bijen

Door het sedum-dak veranderde het gevoel in huis bijna direct. Het scheelt gewoon echt veel in de opwarming van de woonkamer. Het leuke is dat je ziet dat het dak veel bijen aantrekt. Kortom een mooi dak met een goed gevoel! Echt een aanrader voor iedereen met een plat dak”.