Centraal en klimaatvriendelijk wonen in Zandweerd

De binnentuin van Centraal Wonen in Zandweerd is aan 3 kanten omringd door vooral woningen. De tuin is aangepast aan het veranderende klimaat, regenpijpen zijn afgekoppeld en op de daken liggen zonnepanelen om zelf energie op te wekken.

Centraal Wonen is een bijzondere woonvorm, opgericht in 1990, met zorg voor milieu en oog voor elkaar. Het complex van woningbouwvereniging Rentree bestaat uit 32 zelfstandige wooneenheden. Er zijn ook een aantal gezamenlijke voorzieningen zoals een centrale ruimte, werkplaats, tuinberging, weggeefwinkel, fitnessruimte en logeerkamer. Iedereen neemt deel aan een of meerdere werkgroepen (bijvoorbeeld bestuur, PR, tuin, café plus) en draagt zo bij aan het project.

Hemelwater

De tuin en daken zijn aangepast aan het veranderende klimaat. De regenwaterpijpen zijn afgekoppeld van het riool. Het water wordt nu opgevangen in 8 regentonnen, in een infiltratiekrat en een paar ondieptes - wadi’s – in de tuin. De Ulebelt heeft de bewoners begeleid bij de werkzaamheden en de aanschaf van materialen. Voor het afkoppelen van de regenpijpen en de aanschaf van regentonnen kreeg Centraal Wonen subsidie van de gemeente.

Opwekken

Op de 32 wooneenheden liggen in totaal 160 zonnepanelen, 5 per ‘woning’. Voor het installeren van de panelen is er gebruik gemaakt van de hulp van een energieadviseur en een onafhankelijk adviesbureau. Rentree heeft het project financieel gesteund. De kosten voor de aanleg van zonnepanelen worden doorberekend in de huurprijs. Daar staat tegenover dat de maandelijkse energierekening lager uitvalt. Na aftrek van de kosten zijn de baten per zonnepaneel ongeveer € 500.

Op www.centraal-wonen-deventer.nl vind je meer informatie.

Heb jij ook klimaatregelen genomen? Inspireer anderen en deel jouw verhaal. Kijk op Doeners: deel je verhaal.