DAVO Bieren brouwt ze groen

Hun 1e bier brouwden de 4 grondleggers van DAVO in pannen. Puur voor eigen gebruik. Inmiddels is DAVO een heuse bierbrouwerij, met een eigen pand en Brewpub in Deventer, een DAVO Bar in Arnhem en 36 medewerkers. Het bier wordt tegenwoordig gebrouwen op zonne-energie.

Lekker duurzaam

DAVO heeft het dak van de brouwerij en Brewpub aan de Sluisstraat 6 voor een deel voorzien van zonnepanelen. En er is nog ruimte voor meer panelen. De zonne-energie zorgt er voor dat het bierbrouwen nu volledig energieneutraal is. In de bekende ‘Biertuin’ staat een watertank die goed is voor de opslag van 5.000 liter regenwater en koelwater uit de brouwerij. Het regenwater en het koelwater dat door de koelinstallatie wordt gepompt kunnen zo hergebruikt worden.

Zit de tank vol? Geen probleem, dan wordt het water gewoon gebruikt voor het sproeien van de grasmat. Ondertussen wordt er ook nadrukkelijk gekeken naar de milieubelasting van bestellingen voor de brouwerij en de producten die DAVO zelf maakt. Denk aan plastic verpakkingen van goederen of de keuze tussen bier in blik of (glazen) flesjes.

Van begin af aan

Meteen al bij de oprichting van DAVO in 2012 wilden de 4 vrienden hun bedrijf zo duurzaam mogelijk maken. Dat bleek in het begin best lastig, vooral vanwege de financiële crisis. Duurzame technieken kosten nu eenmaal meer geld. Ondertussen zijn ze met hun energieneutrale productie, het hergebruik van (regen)water en het gebruik van zo lokaal mogelijke producten lekker duurzaam bezig.

Migaloo

Daarnaast steunen de DAVO-eigenaren Arnoud, Marijn, Jos, Dennis en Gert-Jan het bestrijden van de ‘plastic soep’. Daarvoor is het bier Migaloo gelanceerd. Het bier is uitsluitend verkrijgbaar in een 0,4 liter blik, de meest duurzame verpakking. Met de opbrengst wordt het Migaloo-roeiteam gesteund dat in 2021 meedoet aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge, een jaarlijkse wedstrijd van 5.000 kilometer, dwars over de Atlantische Oceaan. Daarmee willen ze samen met de roeiers aandacht te vragen voor de plastic vervuiling van de zeeën.

In de prijzen

De DAVO-bieren vallen in de smaak. Niet alleen bij de bezoekers in Deventer en Arnhem, maar ook bij echte bierdeskundigen. Eind 2019 werd de DAVO-variant op bokbier verkozen tot Beste Speciaalbock van Nederland en de DAVO Weizenbock uitgeroepen tot de beste bok van het Oosten! Ook de zon valt in de smaak.

Er liggen al plannen om meer zonnepanelen aan te leggen op het dak van de Brewpub, want ook die investering levert zijn rendement op.

Heb jij ook klimaatregelen genomen? Inspireer anderen en deel jouw verhaal. Kijk op Doeners: deel je verhaal.