De Rythmeen: groenste schoolplein van Overijssel

OBS De Rythmeen in Bathmen deed in 2018 mee aan de ontwerpwedstrijd 'Groenste schoolplein van Overijssel'. Met de hulp van derden maakte de school een fantastisch ontwerp waarmee ze de wedstrijd wisten te winnen.

Met de winst in de finale van de Groen! Groener! Groenst! ontwerpwedstrijd won de Rythmeen € 35.000. Met dit geld heeft de school het ontwerp uitgevoerd en dat heeft geleid tot een prachtig groen en klimaatbestendig schoolplein.

Tegels er uit

Het schoolplein was voorheen een plein dat voornamelijk bestond uit tegels. Een groep ouders besloot samen met een aantal leerkrachten het plein aan te pakken. Samen met een tuinarchitect en leerlingen werd een ontwerp gemaakt. Door mee te doen aan de prijsvraag van de provincie Overijssel is het hele proces van ontwerp en aanleg versneld. Al met al duurde het hele proces zo’n 3 jaar.

De zaag er in

Op het schoolplein zijn meerdere wadi’s aangelegd voor het opvangen en vasthouden van regenwater afkomstig van de daken van de school. Door het afkoppelen van regenpijpen naar het riool, wordt overtollig regenwater nu via kleine stroompjes richting de wadi’s geleid. Zo is het schoolplein nu niet alleen klimaatadaptief, maar ziet het er ook veel leuker uit.

Eigen energie

Op het dak van de school zijn ook zonnepanelen aangelegd. De opbrengst daarvan is genoeg om aan de eigen elektriciteitsbehoefte te voldoen. Zo heeft de school ook een belangrijke stap gezet in de omschakeling naar duurzame energie.

Heb jij ook klimaatregelen genomen? Inspireer anderen en deel jouw verhaal. Kijk op Doeners: deel je verhaal.