De Worp gaat samen het dak op

Zaterdag 12 oktober 2019 was een beetje een druilerige dag. Toch gingen bijna 20 bewoners van de Worp het dak op. Samen gingen zij aan de slag om hun daken te vergroenen. In totaal werd er in 1 dag door hen bij 15 bewoners 360 m2 aan sedum daken gelegd.

Er werd gewerkt volgens het principe: ’see one, do one, teach one’. Eind september 2019 werden de mogelijkheden van groene daken al bekeken en de daken geïnspecteerd. Op zaterdag de 12e gingen de inwoners echt aan de slag. Lokale hoveniers waren daarbij ook aanwezig. Naast de aanleg van de groene daken, kunnen de bewoners anderen ook weer verder helpen.

Show must go on

Voorbereidingen werden getroffen. Daken werden schoongemaakt. Ladders en kruiwagens klaargezet. Werkhandschoenen en regenkleding lagen klaar. Want, als het sedum eenmaal geleverd is, moet het ook gelegd worden. Weer of geen weer.

Groene dak trein

Toen het materiaal werd geleverd, gingen de buurtbewoners onder begeleiding van Harold Jansen van 't Laar van Tuinen Anno Nu aan de slag. De aanleg verliep volgens een vaste aanpak. Per dak gingen 4 mensen aan de slag. 4 daken werden tegelijk aangepakt. Eerst werd een vliesdoek gelegd, daarna de bakken met 10 soorten sedum-planten.

Andere buurtbewoners zorgden ondertussen voor koffie, thee en broodjes. Aan het eind van de dag ging iedereen moe maar voldaan naar huis. En met resultaat: de Worp is 360 m2 groen dak rijker en de band tussen bewoners is verder versterkt.

Samen echt verder komen

Deze activiteit is een buurtinitiatief met ondersteuning van werkgroep Afkoppelen De Worp, gemeente Deventer, Natuur- en Milieucentrum Ulebelt, de Regenwaterambassadeurs, Waterschap Vallei en Veluwe en lokale hoveniers.

De gezamenlijke aanleg van de groene daken zorgt er voor dat water langer wordt vasthouden, de Worp weer een stukje klimaatbestendiger is geworden en de biodiversiteit is toegenomen.

Ook aan de slag?

Wil je ook in je buurt aan de slag? De Ulebelt ondersteunt bewoners met ontwerpworkshops, bij het motiveren om groene daken te leggen, de subsidieaanvraag bij het waterschap, publiciteit en bij de realisatie van de aanleg.

Heb jij ook klimaatregelen genomen? Inspireer anderen en deel jouw verhaal. Kijk op Doeners: deel je verhaal.