Logo Deventer Stroomt

Geen overtollig water meer van De Heuvel

Het regent vaker en heviger en er zijn ook meer warme en droge periodes. Om zich aan te passen aan het veranderende klimaat, zetten steeds meer (groepen) mensen in Deventer de zaag in de regenpijp. Afkoppelen heet dat. Maar waar blijft het water in bijvoorbeeld de Vogelslag, De Hoven, Zandweerd en Diepenveen dan?

Door afkoppelen stroomt regenwater niet meer rechtstreeks het riool in. Zo wordt het riool bij zware plensbuien niet overbelast, is er minder wateroverlast en kan de rioolwaterzuiveringsinstallatie ook beter zijn werk doen.

Wadi of waterspeelplaats

Bewoners vangen de regen nu op in regentonnen, in de eigen tuin of in lager gelegen plekken in de buurt (zogenaamde wadi’s). Het opslaan van hemelwater helpt tegen het verdrogen van tuinen en het openbaar groen. In de Hoven gebruiken ze het overtollige water voor een waterspeelplaats. Regenwater kan natuurlijk ook gebruikt worden om kamerplanten mee water te geven.

De Heuvel

Op De Heuvel, de naam zegt het al, is er geen sprake van wateroverlast. Toch hebben 23 huishoudens ook daar de regenpijp laten afzagen. Om wateroverlast elders te voorkomen en om het hemelwater langer vast te houden voor droge periodes. Op initiatief van de bewoners is de samenwerking gezocht met Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD), de gemeente en aannemers.

Water2Keep en Unicom zijn dit voorjaar ruim 5 weken bezig geweest met het afkoppelen van de woningen. Door het gezamenlijk uit te voeren, was het mogelijk voor de aannemer om de aanleg en de infiltratievoorzieningen goedkoper uit te voeren. Het waterschap en de gemeente betaalden mee aan de klimaatmaatregelen op de Heuvel. Het waterschap droeg € 10.000 bij, de gemeente betaalde de materiaalkosten. WDOD stimuleert gemeenschappelijke initiatieven rond klimaataanpassingen.

Heb jij ook klimaatregelen genomen? Inspireer anderen en deel jouw verhaal. Kijk op Deel je verhaal.