Lekker aanmodderen in natuurspeelplaats Woeste Willem

Woeste Willem is een avontuurlijke groene speelplek in de Deventer uiterwaarden, gelegen aan de Worp-kant. Het uitzicht is er prachtig en het speelplezier van de kinderen groot. Ouders moeten er zelf een oogje in het zeil houden én… rekening houden met een volle wasmachine.

Laat maar lekker draaien

Woeste Willem is geen normale speeltuin met schommels en glijbanen, maar een speeltuin vol met boomstammen, een waterpomp, een oud schip, bruggetjes, hutten van wilgentenen, water en heel veel modder. De speeltuin ligt naast het Worpplantsoen aan een nevengeul van de IJssel. Bij warm weer kun je niet alleen zelf een frisse duik nemen in het water, maar ook je kinderen lekker afspoelen.

Door en voor bewoners

De speelplaats is in 2017 - met hulp van professionals - aangelegd door bewoners van de Worp. Zij doen ook het onderhoud, waarbij ook kinderen welkom zijn om spelenderwijs een handje mee te helpen. Regelmatig wordt er een evenement georganiseerd. ’s Zomers is er bijvoorbeeld een moddermiddag voor kinderen en ouders.

De speelplaats is zo ontworpen dat het voor kinderen altijd spannend is om er te spelen. De wisselde waterstand van de IJssel maakt deze plek ook altijd anders. Woeste Willem is een echte klimaatbestendige speelplaats. Bij hevige regenval of hoogwater komt de speeltuin (deels) onder water te staan en ontstaat er een extra modderbad om in te spelen. Alleen als het heel hoog water is, is de plek niet bereikbaar.

Willem

De speeltuin is vernoemd naar Willem Waanders, die in 2013 overleed en de Deventer gemeenschap € 120.000 naliet. Dat geld moest besteed worden aan verbeteringen en aanpassingen in het Worpplantsoen. Een werkgroep met Worp-bewoners heeft uit alle ingezonden ideeën onder andere gekozen voor de realisatie van de speelplek Woeste Willem. Overigens is de speelplek goedgekeurd door de keurmeesters van TUV.

Heb jij ook klimaatregelen genomen? Inspireer anderen en deel jouw verhaal. Kijk op Doeners: deel je verhaal.