Logo Deventer Stroomt

Ons koele, groene jaren 30 huis

Wij wonen in een jaren 30 huis op korte afstand van de historische Deventer binnenstad, de IJssel, het nieuwe plantsoen en het Rijsterborgerpark. Een heerlijke plek, maar in de zomer warmt het huis best snel op. En dat ondanks de spouwmuurisolatie. Bij zomerse onweersbuien hoorden we tot voor kort het water naar de riolering stromen. Bij droogte konden we dat water juist goed gebruiken. Het gras werd geel en planten gingen dood.

Dat het klimaat verandert merken we dus heel duidelijk en daar wilden we op inspelen. Water vasthouden voor droge tijden, water en groen inzetten om hitte tegen te gaan en het riool te ontlasten.

Water vasthouden en hitte tegengaan

Het dak van onze aanbouw was toe aan een nieuwe bedekking. Een mooi moment om een groen dak aan te leggen. Dat houdt nu regenwater vast, zorgt voor isolatie in de winter én de zomer, is leuk voor plant en dier en ziet er ook nog eens leuker uit.

Op de erker aan de voorzijde bleek een groen dak helaas niet mogelijk vanwege de zinken dakbedekking. Door het dak te laten begroeien met de blauwe regen is het dak nu een stuk minder heet in de zomer. Het ziet er niet alleen leuker uit, er komen in het voorjaar ook ontzettend veel bijen op de bloemen af.

Onze buren hebben dit jaar een aanbouw gerealiseerd. Daardoor kregen wij een nieuwe muur. Dat was even wennen, maar de muur biedt nu een plek aan klimrozen, braam, kamperfoelie en een eenjarige snelle klimplant. Het resultaat is een mooie, koele en groene wand.

Het regenwater van het tuinschuurtje vangen we op in een waterton. Als die vol is, kan het water infiltreren in de grond.

We zijn blij met onze groene tuin. Voor elk weertype is er een plek in de tuin met schaduw of zon om te genieten van alles wat bloeit en leeft. De keuze voor vaste planten, struiken en bomen betekent ook nog eens dat er weinig onderhoud nodig is.

Heb jij ook klimaatregelen genomen? Inspireer anderen en deel jouw verhaal. Kijk op Deel je verhaal.