Vogelslag: de groenste straat van Deventer

De Vogelslag heeft als buurt hard gewerkt aan het vergroenen, verbloemen en kindvriendelijk maken van de omgeving. De Vogelslag is dan ook een inspiratiebron voor andere buurten binnen de gemeente Deventer.

De Vogelslag ligt in de jaren-70 wijk Colmschate. Dat is duidelijk terug te zien aan het stratenpatroon in deze zogenaamde Bloemkoolwijk. De Vogelslag is namelijk een straat met veel bochten en een groot groengebied aan de weerszijden van de straat. Dit biedt ruimte voor bijvoorbeeld een insectenhotel en plantenbakken.

Nanno en Lesley

Het initiatief om de buurt te gaan vergroenen en verbloemen komt van een aantal enthousiaste buurtbewoners, waaronder Nanno Lambooij en Lesley Jeffrey. Zij hebben De Vogelslag in 2019 ook aangemeld voor de competitie 'De groenste straat van Overijssel'.

In Colmschate en De Vogelslag ligt (te) veel beton, waardoor het minder aangenaam leven is. Om voor een beter woon- en leefklimaat te zorgen, en gelijk een steentje bij te dragen aan een beter wereldklimaat, zijn de bewoners begonnen met vergroenen en verbloemen. Want 'vele druppels vormen een regenbui'. De concrete maatregelen die de bewoners hebben genomen, zijn:

  • het planten van vlinderstruiken en bloemen;
  • het plaatsen van een insectenhotel;
  • het aanleggen van zonnepanelen (dit is nog in ontwikkeling);
  • het leggen van groene daken (de teller staat nu op 80% van alle platte daken);
  • en het installeren van regentonnen en hemelwater-afvoersystemen.

Resultaat

De maatregelen zorgen voor meer kleur en biodiversiteit (bloemen trekken insecten en die trekken weer vogels aan), meer verkoeling op warme dagen, betere waterafvoer en infiltratie in het gebied en het opwekken van groene zonnestroom. Alles bij elkaar is de leefbaarheid in de straat er veel beter op geworden, wordt er bespaart op energie(kosten) en zelf energie opgewekt, is de uitstoot van CO2 daardoor minder en wordt wateroverlast of -tekort beperkt.

De Vogelslag eindigde uiteindelijk als 3e in de competitie 'De groenste straat van Overijssel'.