Logo Deventer Stroomt

Veelgestelde vragen over natuurvriendelijk isoleren

 • Particulieren

  Waarom moet ik maatregelen nemen?

  Helaas worden huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen al lange tijd met uitsterven bedreigd. In een stedelijke omgeving zijn ze afhankelijk van onze gebouwen. Daarom is het nodig ze de kans te geven om te ontsnappen: isolatie- of renovatiewerkzaamheden overleven ze vaak niet.

  Wat kost natuurvriendelijk isoleren?

  Voor inwoners van de bebouwde kom in de gemeente Deventer vallen de kosten voor het aanvragen van een ontheffing op de Wet Natuurbescherming weg. Die ontheffing heeft de gemeente namelijk al voor jou aangevraagd. Dat scheelt tijd en geld. Jij betaalt het isolatiebedrijf voor het natuurvrij maken van de woning en het inbouwen van vervangende nestgelegenheden. Vraag het isolatiebedrijf naar deze kosten. 

  Ik heb geen dieren in mijn woning. Wat nu?

  Vaak zijn we ons er niet van bewust dat er dieren in onze woningen huisvesten. Zelfs deskundigen kunnen vaak niet zien waar dieren hun verblijfplaats hebben. Een vleermuis kan door een gaatje van 1 bij 1 cm. Probeer die maar eens op te sporen in een spouwmuur. Daarom moeten er bij alle isolatie-en renovatiewerkzaamheden rekening worden gehouden met beschermde diersoorten. Op deze kaart houdt de gemeente Deventer bij waar verschillende diersoorten zijn gezien. Dagelijks wordt deze kaart aangevuld. 

  Wat gebeurt er als ik niet natuurvriendelijk isoleer?

  De Wet Natuurbescherming voorkomt dat mensen het leven van beschermde dieren en planten onnodig verstoren. Een verstoring is namelijk niet goed voor de natuur en de biodiversiteit. Als je geen natuurbeschermende maatregelen neemt, ben je strafbaar. Als er een controle volgt, moeten tenminste alsnog vervangende nestgelegenheden worden ingebouwd, met alle kosten van dien. Ook als je met een isolatiebedrijf werkt, ben je - als opdrachtgever- verantwoordelijk om de natuur te beschermen. 

  De Wet natuurbescherming voorkomt dat mensen het leven van beschermde dieren en planten onnodig verstoren. Een verstoring is namelijk niet goed voor de natuur en de biodiversiteit. Als je geen natuurbeschermende maatregelen neemt, ben je strafbaar. Als je gecontroleerd wordt, moet je alsnog vervangende maatregelen inbouwen. 

  Wat doet de gemeente zelf aan natuurvriendelijk isoleren?

  Op basis van een groot ecologisch onderzoek heeft de gemeente Deventer voor de hele bebouwde kom een ontheffing aangevraagd. Samen met professionele verhuurders werkt zij aan een natuurinclusieve manier van isoleren en verbouwen en creëert ze meer verblijfplaatsen voor beschermde dieren dan gevraagd wordt door de toezichthouder.

 • Verhuurders

  Waarom geldt de ontheffing nog niet voor de hele gemeente?

  In 2023 is er een pilot voor Borgele, Zandweerd, Ludgeruskwartier en Bathmen. Voor de overige gebieden in de bebouwde kom wordt op dit moment het ecologisch onderzoek uitgevoerd en een Soorten Managementplan opgesteld. Zodra dit is afgerond, wordt de ontheffing ook voor de andere wijken en dorpen afgegeven.

 • Isolatiebedrijven

  Wat gebeurt er als ik word gecontroleerd?

  Als je compenserende maatregelen hebt getroffen dan is er niets aan de hand. Zijn deze niet getroffen, dan moeten ze alsnog worden toegepast met alle kosten van dien. De Wet natuurbescherming voorkomt dat beschermde dieren verder in het nauw worden gedreven. Gebeurt dit toch en de populatie neemt af, dan zou dat kunnen betekenen alle isolatiewerkzaamheden moeten worden stilgelegd.

  De Wet natuurbescherming voorkomt dat mensen het leven van beschermde dieren en planten onnodig verstoren. Een verstoring is namelijk niet goed voor de natuur en de biodiversiteit. Als je geen natuurbeschermende maatregelen neemt, ben je strafbaar. Als je gecontroleerd wordt, moet je alsnog vervangende maatregelen inbouwen.