Logo Deventer Stroomt

Veelgestelde vragen over natuurvriendelijk isoleren

  • Particulieren

    Waarom moet ik maatregelen nemen?

    Helaas worden huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen al lange tijd met uitsterven bedreigd. In een stedelijke omgeving zijn ze afhankelijk van onze gebouwen, daarom is het nodig ze de kans te geven te ontsnappen: isolatie- of renovatiewerkzaamheden overleven ze vaak niet.  

    Wat kost natuurvriendelijk isoleren?

    Voor inwoners van de bebouwde kom in de gemeente Deventer vallen de kosten voor het aanvragen van een ontheffing op de Wet Natuurbescherming weg. Die ontheffing heeft de gemeente namelijk al voor je aangevraagd. Dat kan duizenden euro’s schelen. Je betaalt het isolatiebedrijf voor het natuurvrij maken van de woning en voor het inbouwen van vervangende nestgelegenheden. Vraag het isolatiebedrijf naar deze kosten.  

    Ik heb geen vleermuizen, mussen of zwaluwen in mijn woning. Wat nu?   

    Vaak weten we niet dat er dieren in onze woningen wonen. Zelfs deskundigen kunnen vaak niet zien waar dieren hun verblijfplaats hebben. Daarom is het altijd nodig om eventuele dieren de kans te geven om te ontsnappen. Ook als je denkt dat er helemaal geen dieren aanwezig zijn. Omdat de dieren na de isolatiewerkzaamheden niet meer terug kunnen keren in de woning, is het ook altijd nodig om een alternatieve verblijfplaats voor ze op te hangen of in te bouwen in de muur.  

    Een ecologisch bureau heeft in 2022 en 2023 voor de gemeente Deventer in beeld gebracht in welke huizen waarschijnlijk dieren aanwezig zijn. Dit is een globaal onderzoek geweest. Het kan goed zijn dat op de kaart staat dat bij jouw woning geen dieren aanwezig zijn, maar dat dit toch wel het geval is. Of andersom. Daarom moet je dieren altijd de kans geven om te ontsnappen voordat je gaat isoleren.

     

    Wat gebeurt er als ik niet natuurvriendelijk isoleer?

    De Wet natuurbescherming voorkomt dat mensen het leven van beschermde dieren en planten onnodig verstoren. Een verstoring is namelijk niet goed voor de natuur, de biodiversiteit en daarom ook niet goed voor de mens. Als je hier geen rekening mee houdt, ben je strafbaar. Een gevolg daarvan kan zijn dat je alsnog vervangende nestgelegenheden moet inbouwen. Het is daarom belangrijk dat je een isolatiebedrijf inhuurt die natuurvriendelijk isoleert. 

    Wat doet de gemeente zelf aan natuurvriendelijk isoleren?

    De gemeente Deventer heeft een soortenmanagementplan (SMP) opgesteld. Daarin staat hoe het leefgebied van de beschermde soorten zo versterkt kan worden, zodat populaties in een gunstige staat van instandhouding blijven. En waar mogelijk kunnen groeien ondanks woningverduurzaming. Dit SMP vormt de basis voor de ontheffing op de Wet natuurbescherming die de gemeente bij de provincie Overijssel heeft aangevraagd voor de hele bebouwde kom. Op dit moment geldt de ontheffing alleen nog maar voor Borgele, Zandweerd, Ludgeruskwartier en Bathmen. In het voorjaar van 2024 wordt de ontheffing voor de hele bebouwde kom verwacht.  

    Daarnaast werkt de gemeente Deventer samen met professionele verhuurders aan een natuurinclusieve manier van isoleren en (ver)bouwen en creëert ze meer verblijfplaatsen voor beschermde dieren dan gevraagd wordt door de toezichthouder.   

  • Verhuurders

    Waarom geldt de ontheffing nog niet voor de hele gemeente?

    In 2023 was er sprake van een pilot voor de gebieden Borgele, Zandweerd, Ludgeruskwartier en Bathmen. Voor de overige gebieden in de bebouwde kom wordt op dit moment het ecologisch onderzoek uitgevoerd en een soortenmanagementenplan opgesteld. Zodra dit is afgerond, wordt de ontheffing ook voor de andere wijken in de bebouwde kom en dorpen aangevraagd. We verwachten de ontheffing voor de hele bebouwde kom in het voorjaar van 2024 van de provincie te ontvangen. 

    Heb je als verhuurder of woningcorporatie een vraag? Neem dan contact op met de coördinator Natuurvriendelijk Isoleren: natuurvriendelijkisoleren@deventer.nl.   

  • Isolatiebedrijven

    Wat gebeurt er als ik word gecontroleerd?

    Als je compenserende maatregelen hebt getroffen dan is er niets aan de hand. Is dat niet gebeurd, dan moet dat alsnog gedaan worden. De kosten zijn voor de huiseigenaar. De Wet natuurbescherming voorkomt dat beschermde dieren verder in het nauw worden gedreven. Gebeurt dit toch en de populatie neemt af, dan zou dat kunnen betekenen dat alle isolatiewerkzaamheden moeten worden stilgelegd.