Logo Deventer Stroomt

Huizen isoleren als een bouw- of isolatiebedrijf

Je bent verplicht om natuurvriendelijk te isoleren. Volg de training en leer wat je moet doen.

Ga je aan de slag met isolatiewerkzaamheden? Dan moet je rekening houden met beschermde diersoorten. Als isolatie- of bouwbedrijf moet je dus natuurvriendelijk isoleren. 

 

Wat moet jij doen als isolatiebedrijf? 

Wil je een woning isoleren en staat de woning in Zandweerd, Borgele, Ludgeruskwartier en Bathmen? Volg deze stappen:

  1. Controleer op de kaart of in het pand een kraam- of winterverblijf van een dier is aangetroffen. Je herkent deze verblijfplaatsen aan de symbolen die omgeven zijn door blauwe cirkels.
  2. Meld de woning aan 48 uur voor de start van het natuurvrij maken. Bij de aanmelding heb je nodig een bewijs van deelname aan de training Natuurvriendelijk isoleren.
  3. Zijn de isolatiewerkzaamheden afgerond en de aanvullende maatregelen uitgevoerd? Meld de woning af.

 

Staat de woning in een ander deel van de gemeente Deventer? 

  • Wil je een woning insoleren en staat de woning binnen de bebouwde omgeving? De gemeente verwacht in het voorjaar van 2024 een ontheffing te krijgen voor de hele bebouwde omgeving van de gemeente Deventer. Dan kun je in de gehele bebouwde omgeving van de gemeente Deventer aan de slag, als je de werkzaamheden natuurvriendelijk uitvoert. Tot die tijd kan isoleren alleen als de woningeigenaar zelf een ontheffing heeft gekregen op de Wet natuurbescherming.  
  • Staat de woning buiten bebouwde omgeving, neem contact op met de gemeente via natuurvriendelijkisoleren@deventer.nl.  

 

Verplichte training 

Provincie Overijssel biedt gratis trainingen aan voor isolatiebedrijven over natuurvriendelijk isoleren. De nadruk ligt daarbij op het natuurvrij maken van de woning. Ook komt het inbouwen van vervangende verblijfplaatsen aan bod. Het is verplicht om dit certificaat mee te sturen bij het aanmelden van de woning voorafgaand aan isolatiewerkzaamheden. Je wordt daarna opgenomen in de lijst van aangesloten isolatiebedrijven.

Kijk voor cursusdata op natuurvriendelijkisoleren.nl.

 

Handige links