Logo Deventer Stroomt

All electric studentencomplex ‘t Kwartier

Half februari 2020 was de officiële opening van het nieuwe duurzame studentencomplex ’t Kwartier in het Havenkwartier. Het complex van studentenhuisvester DUWO met 139 woningen is 'all electric', nagenoeg CO2-neutraal en gebruikt een bijzondere techniek voor verwarming.

't Kwartier is een mooi voorbeeld van het duurzame wonen van de toekomst. Er is geen gasaansluiting meer, maar voor energie wordt alleen duurzame stroom gebruikt. Op het dak liggen zonnepanelen om die stroom op te wekken, elektrische warmtepompen zorgen voor de verwarming en voor warm kraanwater.

Water in beton

Bijzonder is dat warm water door leidingen in het betonnen geraamte van de woningen stroomt. Daardoor wordt de hele flat verwarmd met relatief weinig energie. Deze ‘betonkernactivering’ houdt de kamers rond de 20 graden. Wie het warmer wil hebben kan met een elektrische kachel bijstoken. Die kachel maakt het complex nét niet zelfvoorzienend qua elektriciteit. Voor de kachel is meestal elektriciteit van het net nodig.

Bijna CO2-neutraal

In de zomer kan er ook gekoeld worden. Het systeem zorgt ook voor een gezond binnenklimaat, mede dankzij de CO2- gestuurde mechanische ventilatie. De verlichting gebeurt met energiezuinige LED-lampen. Door alle maatregelen is het studentencomplex bijna helemaal CO2-neutraal met een energielabel A.

Duurzaam is niet duur

Duurzaam wonen hoeft niet duur te zijn. De meeste studentenstudio’s kosten na aftrek van huurtoeslag niet meer dan € 315 huur in de maand. Ook de wat duurdere studio's blijven in huur ruim onder de € 400 per maand. De studentenstudio's zijn zelfstandig, hebben een eigen keuken, badkamer en wc en het merendeel is 24 m2 groot. Er zijn ook diverse gemeenschappelijke ruimtes.