Logo Deventer Stroomt

Koninklijke Auping steeds duurzamer

In 2015 heeft matrassen- en beddenfabrikant Koninklijke Auping een nieuwe fabriek gebouwd met allerlei slimme duurzame oplossingen in het kantoor en de fabriek. Verduurzamen zit in de genen van het bedrijf dat al sinds 1888 in Deventer is gevestigd. De ambitie is onder andere om in 2030 volledig circulair te zijn in de productie van matrassen, bedden én boxsprings.

Door 3 fabrieken samen te voegen tot 1 fabriek, heeft Auping sinds 2015 nog maar 50% van haar bedrijfsoppervlak nodig. Omdat er ook geen vervoersbewegingen meer zijn tussen de oude locaties, is de footprint kleiner en zijn de transportwegen korter. De tuinen om de fabriek en het kantoor zijn ingezaaid met bloemen speciaal voor insecten. Ten opzichte van 2010 gebruikt de nieuwe fabriek 90% minder aardgas, 60% minder water en 30% minder elektriciteit.

Ideale werk- en productieomstandigheden

Volgens het bouwbesluit moest het nieuwe pand een isolatiewaarde van 3,5 hebben, maar Auping heeft die verhoogd tot een isolatiewaarde van 5. De temperatuur in de fabriek is daardoor constant 21.3 °C. Door vloerverwarming en -koeling worden kleine temperatuurverschillen gecorrigeerd. Het vloerverwarmingssysteem is gecombineerd met warmte koude opslag (WKO) in de ondergrond. Ook het kantoor wordt verwarmd en gekoeld door de WKO en heeft geen andere verwarmingsbronnen.

Alle verlichting in de fabriek is LED. Door de daylight catchers lijkt het alsof in de hele fabriek daglicht aanwezig is. Dit creëert een ideale werkomgeving voor de medewerkers. De ledverlichting wordt gebruikt als aanvulling. Op de plekken waar minder mensen komen, zitten sensoren om de verlichting te sturen. Ook de ventilatie van de fabriekshal wordt gestuurd door sensoren op basis van het CO2-gehalte in de fabriek.

Groene wand en grijs water

In het kantoor staat een groene wand. Die is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook een luchtzuiverende werking en is een ontmoetingsplek voor de medewerkers.

Ook bevat de fabriek een grijswatercircuit. Regenwater wordt op het dak opgevangen en opgeslagen onder de grond. Dit water wordt gebruikt voor alles, behalve voor drinkwater. Daarmee verbruikt Auping evenveel drinkwater als een gemiddeld Nederlands huishouden van 2 ouders met 2 kinderen. De waterberging heeft voldoende capaciteit om ook de piekbuien op te kunnen vangen.

Energiedak

De nieuwe fabriek heeft een wit dak. Tijdens de bouw is al rekening gehouden met de mogelijke plaatsing van zonnepanelen. In 2019 zijn 2.826 zonnepanelen van elk 335 Wp ook op het dak geplaatst. Daarmee wordt jaarlijks zo’n 860.000 kWh aan zonnestroom opgewekt. Dat is goed voor 30% van de energievraag. De rest van de benodigde elektrische energie is afkomstig uit gecertificeerde windenergie.

Tips voor andere ondernemers

Auping heeft ook een paar tips voor andere ondernemers. Denk groot en denk in de toekomst. Kijk naar wat je wilt, voor nu en later. Denk groot in verduurzaming. Wat is je ideale toekomstbeeld en hoe duurzaam wil je dat jouw bedrijf er dan uit ziet? Vanaf daar kun je terug redeneren naar wat nu dan nodig is. Schrijf een plan voor de komende tien jaar en het resultaat dat je wilt bereiken. Begin op korte termijn met het laaghangende fruit, zoals het plaatsen van ledverlichting, maar kijk ook vooruit naar bijvoorbeeld onderhoud aan je dakbedekking. Laat het wit aanbrengen, zodat je niet alleen voordeel haalt op het klimaat in je pand, maar ook bij mogelijke plaatsing van zonnepanelen.

Handreikingen

De provincie Overijssel heeft samen met VNO-NCW Midden en MKB-Nederland Midden een Handreiking Duurzame Bedrijventerreinen gemaakt: 1 voor bestaande bedrijventerreinen en 1 voor nieuwe bedrijventerreinen. Auping opgenomen als voorbeeld. Bekijk de handreikingen.