NV Bergkwartier vernieuwt en verduurzaamt Bergschild 35-37

Aan de voet van de Bergkerk ligt het pand Bergschild 35-37. Het pand heeft geen monumentale status, maar staat wel in het beschermde stadgezicht van Deventer. De gemeenschappelijke voorgevel heeft een fraaie monumentale uitstraling. Bij de verbouwing van het pand wil NV Bergkwartier het pand tegelijkertijd verduurzamen. Door de ligging in het beschermde stadsgezicht zijn zonnepanelen en buitenunits van warmtepompen niet toegestaan.

Na de verbouwing wordt Bergschild 35 de bovenwoning en Bergschild 37 de woning op de begane grond. De woning op de begane grond krijgt een kleine aanbouw aan de achterzijde, waarop het dakterras van de bovenwoning komt.

Bij de verbouwing wordt een groot aantal duurzaamheidsmaatregelen genomen:

  • het aanbrengen van een nieuwe ge├»soleerde betonvloer op de begane grond met een isolatiewaarde van Rc 4,0;
  • nieuwe buitenwanden van de aanbouw met steenwolisolatie (Rc 5,0);
  • een plat dak op de aanbouw met een harde isolatielaag (PIR, met Rc 5,5);
  • het isoleren van de bestaande buitengevels met houtskelet voorzetwanden aan de binnenzijde van de muren (PIR-isolatie met Rc 4,5 en licht geventileerde spouw voor de ventilatie van de buitenmuur);
  • isolatie van de bestaande kap. Aan de buitenzijde wordt over de balken meerlaagse isolatiefolie aangebracht, aan de binnenzijde wordt de ruimte tussen de balken gevuld met duurzame en herbruikbare vlasisolatie (totale Rc van het dak: 6,0);
  • op de begane grond en op de 1e verdieping het plaatsen van voorzetbeglazing aan de binnenzijde van de bestaande schuiframen met enkel glas. Draaibare klepjes in de voorzetbeglazing zorgen in de zomer voor ventilatiemogelijkheden;
  • op de 2e en 3e verdieping het voorzien van de binnendraaiende ramen van Fineo-glas met een U-waarde (hoe beter de isolatie, hoe lager de U-waarde) van 0,7;
  • de woning op de begane grond wordt een 100% elektrische woning (all-electric) met infrarood vloerverwarming, infrarood wandpanelen en een warmwaterboiler;
  • de bovenwoning blijft met gas verwarmd, met radiatoren en vloerverwarming in badkamer;
  • voor de ventilatie worden beide woningen voorzien van een warmte-terug-win installatie (WTW).

Beschermd en duurzaam stadsgezicht

Tijdens de verbouwing wordt het pand door NV Bergkwartier feitelijk beschouwd als een monument en worden diverse monumentale onderdelen gehandhaafd en beter in het zicht gebracht. Na de oplevering van het pand is niet alleen het stadsgezicht weer verder verfraaid. De duurzaamheidsmaatregelen zorgen voor milieuwinst en meer woongenot voor de nieuwe bewoners van Bergschild 35 en 37.