Logo Deventer Stroomt

Stadhuis 1 van de duurzaamste

Het Deventer stadhuis is 1 van de meest duurzame overheidsgebouwen in Nederland. Dit is te danken aan een slim ontwerp met hoge ruimtes die veel licht en lucht toelaten en door het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke (energie)bronnen. Daarnaast ligt er veel groen op het dak en worden veel innovatieve duurzaamheidstechnieken gebruikt.

Daarom scoort het complex op het internationale duurzaamheidskeurmerk 'BREEAM' de 1 na hoogste score 'Excellent'.

800 m2 zonnepanelen

In het atriumdak boven de publiekshal zijn 800m2 zonnepanelen verwerkt. Door voortschrijdende technische mogelijkheden zijn ze niet zomaar op het dak geplaatst, maar konden ze in het glas verwerkt worden. Op zonnige dagen is daarom een soort dambordpatroon zichtbaar in het atrium.

Koeling en warmte uit de IJssel

Koeling en warmte halen komt uit de IJssel. Er is een lange buis van de IJssel naar het stadhuis gegraven. In de zomer wordt kou uit de rivier onttrokken om het gebouw te koelen. In de winter is het IJsselwater warmer dan de buitentemperatuur. Dan wordt warmte uit het water gehaald om het gebouw te verwarmen. Voor het verwarmen van het gebouw is het gebruik van het IJsselwater nog niet helemaal genoeg. In de winter wordt daarom bijverwarmt met gebruik van groene stroom uit het stadsverwarmingsnet.

Sedumdak en bijenkasten

Tussen de zinken kappen van het stadhuiscomplex ligt een sedumdak. De sedum vetplantjes houden vocht vast en helpt daarmee grote temperatuurschommelingen in het gebouw te voorkomen. Zo verdwijnt er ook minde regenwater in het riool. Het sedumdak is ook een goede leefomgeving voor tal van vogels en insecten. Op sommige plekken zijn dan ook kasten voor bijvoorbeeld gierzwaluwen en huismussen geplaatst. Ook worden er in het voorjaar bijenkasten geplaatst.

Grijs water

Het gebouw heeft een zogenaamd grijswatersysteem. Regenwater wordt opgevangen waarmee de toiletten worden doorgespoeld en de tuinen gesproeid kunnen worden. Alle nieuwe gebouwen in Deventer moeten afgekoppeld worden van de regenwaterafvoer. Voor de ingang van het stadhuis zijn 2 grote buizen diep ingegraven. Al het regenwater dat niet naar de reservoirs gaat, wordt naar deze buizen geleid en daar de grond in gebracht. Buiten zie je de openingen van de 2 buizen en de blauwe watergolf tegels.

Heb jij ook klimaatregelen genomen? Inspireer anderen en deel jouw verhaal. Kijk op Deel je verhaal.