Logo Deventer Stroomt

Grote opkomst bij 2e buurtbijeenkomst Zandweerd aardgasvrij

Vier maart, 19.10 uur. De eerste woningeigenaren in Zandweerd Noord & Zuid druppelen de Van Vlotenhof binnen. Tegen half acht zit de grote zaal in het wijkcentrum met bijna 200 man helemaal vol. De 2e buurtbijeenkomst over Zandweerd aardgasvrij kan beginnen.

Robert Jansen, buurtbegeleider van Buurkracht, heet iedereen welkom en geeft een terug- en vooruitblik op de ontwikkeling van het wijkuitvoeringsplan voor een aardgasvrij Zandweerd. De laatste enquête onder buurtbewoners laat zien dat een groot aantal mensen aan de slag wil met zonnepanelen en koken op inductie. Ruim 60% van hen wil dat gezamenlijk oppakken. Samen inkopen en laten installeren is namelijk goedkoper. Een overgroot deel van de mensen zegt ook aan te willen sluiten bij buurtplannen.

Op 30 maart staat een informatiebijeenkomst over een slim warmtenet in Zandweerd op de agenda. De 3e buurtbijeenkomst wordt gehouden op 27 mei, de 4e bijeenkomst op 24 juni. Allemaal ook weer in de Van Vlotenhof.

Meedenkteam

Namens het meedenkteam komen Wilna Pasman en Dirk Verholen aan het woord. Wilna laat zien wat je nu al makkelijk kunt doen om energie te besparen. Tochtstrips, radiatorfolie, een deurborstel, ledverlichting en gordijnen dicht zijn de goedkoopste maatregelen. Een wooncoach kan samen met jou bekijken wat je nog meer kunt doen. Met een warmtescan krijg je goed zicht op de wamtelekken in je huis.

Dirk legt kort uit wat het meedenkteam doet om samen met Buurkracht en gemeente tot een wijkuitvoeringsplan te komen. Hij geeft aan dat het team onder meer kijkt naar draagvlak, een overzicht van alternatieve warmte- en energiebronnen voor de wijk, hoe energie op te slaan, gezamenlijke inkoop, subsidies en leningen en gezamenlijke uitvoering.

Even ontstaat er een discussie over nut en noodzaak van aardgasvrij leven. Als snel is duidelijk dat er over de noodzaak weinig twijfel bestaat. Wel zijn er zorgen over de betaalbaarheid van alle nodige aanpassingen.

Woningwaard

Siem Bijman van Woningwaard legt vervolgens uit hoe een maatwerkadvies voor verschillende woningtypen in Zandweerd Noord & Zuid werkt. Daar zijn bijvoorbeeld bouwkundige staat, wensen, uitvoerbaarheid van maatregelen, kosten en baten onderdeel van. Bewoners kunnen gelijk een kaart invullen als zij in aanmerking willen komen voor een gratis scan van hun woning.

Even na 9-nen sluit Robert de avond af met de toezegging dat alle presentaties te vinden zijn op www.buurkracht.nl/zandweerd