Logo Deventer Stroomt

Dak of gevel isoleren? Doe het natuurvriendelijk

Het isoleren van je woning verlaagt de energierekening. Maar wist je dat bij isoleren vogels of vleermuizen worden gedood? Dit is niet nodig en het mag ook niet. Je kunt namelijk natuurvriendelijk isoleren. De dieren kunnen dan wegvliegen voordat er wordt geïsoleerd en op zoek naar een andere verblijfplaats. Met natuurvriendelijk isoleren bespaar je energie én bescherm je de natuur.

 

Wat moet ik doen?

Voor isolatie- of sloopwerkzaamheden moest je voorheen een ontheffing aanvragen op de Wet natuurbescherming (Wnb) om te voorkomen dat de dieren onnodig worden verjaagd of gedood. Dat hoeft niet meer. Wat je nog wel moet doen lees je hieronder.

 

Kaart 

Op de kaart zie je welke diersoorten in of rondom jouw huis of gebouw voorkomen. Klik op de symbolen voor meer informatie. Typ het adres in het zoekvenster om te zien of er beschermde diersoorten zijn aangetroffen.

 

Gemeente Deventer maakt het makkelijk

Woningeigenaren die hun huis gaan (laten) verduurzamen, moeten volgens de Wet natuurbescherming rekening houden met beschermde diersoorten. Hiervoor laat je ecologisch onderzoek doen en neem je, indien nodig, maatregelen. Woningeigenaren weten vaak niet van deze onderzoeks- en ontheffingsplicht, die bovendien ingewikkeld is. De gemeente heeft daarom een tijdelijke gebiedsontheffing aangevraagd bij de provincie Overijssel, waarvan je gebruik kunt maken bij isolatie- en sloopmaatregelen in de bebouwde kom. Hoe doe je dat? Kies een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Het isolatiebedrijf regelt de rest. 

 
Wat is natuurvriendelijk isoleren? 

Eerst natuurvriendelijk maken

Onder daken en in spouwmuren van woningen leven kleine vogels en vleermuizen, vaak zonder dat je het weet. De belangrijkste bedreigde diersoorten die we bij isolatiewerkzaamheden tegenkomen zijn huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Deze dieren zijn nuttig omdat ze enorm veel insecten eten zoals muggen. En ze richten geen schade aan.
Bij natuurvriendelijk isoleren laat het isolatiebedrijf de dieren eerst wegvliegen. Dit gebeurt minimaal enkele dagen voor het isoleren en buiten het broedseizoen, de winter- of kraamperiode. Het isolatiebedrijf maakt hierbij de openingen onder de dakrand dicht en plaatst flappen voor openingen in de spouwmuur. De vogels en vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen.

 


Daarna isoleren en vervangende woonruimte

Na het natuurvriendelijk maken komt het isolatiebedrijf nog een keer langs om de woning op de gebruikelijke manier te isoleren. Daarbij zorgt het bedrijf ervoor dat in elke woning kleine ruimten in de spouw voor de dieren overblijven of dat er vervangende nestkasten worden ingebouwd. Zo kunnen dieren na de werkzaamheden terugkeren.

 

Meer informatie

Bekijk de veelgestelde vragen over natuurvriendelijk isoleren of stuur een e-mail naar natuurvriendelijkisoleren@deventer.nl.