Logo Deventer Stroomt

Projecten Water

De Prins Bernhardstraat verzuipt. Of toch niet?

De Prins Bernhardstraat werd 21 maart 2019 doelbewust onder water gezet. Het was de start van een 2-jarige proef om de waterdoorlaatbaarheid en -berging van 4 verschillende wegdelen te testen. De proef is onderdeel van de klimaataanpassingen door de gemeente Deventer.

Lees meer

De Worp gaat samen het dak op

Zaterdag 12 oktober 2019 was een beetje een druilerige dag. Toch gingen bijna 20 bewoners van de Worp het dak op. Samen gingen zij aan de slag om hun daken te vergroenen. In totaal werd er in 1 dag door hen bij 15 bewoners 360 m2 aan sedum daken gelegd.

Lees meer

Geen overtollig water meer van De Heuvel

Het regent vaker en heviger en er zijn ook meer warme en droge periodes. Om zich aan te passen aan het veranderende klimaat, zetten steeds meer (groepen) mensen in Deventer de zaag in de regenpijp. Afkoppelen heet dat. Maar waar blijft het water in bijvoorbeeld de Vogelslag, De Hoven, Zandweerd en Diepenveen dan?

Lees meer

Groen dak voor Grijze Silo

De Grjjze Silo in het Havenkwartier in Deventer deed ooit dienst als opslag voor veevoeder en graan. Sinds de zomer van 2019 houdt de silo regenwater vast. Het groene dak zorgt gelijk voor een koeler gebouw en voor meer biodiversiteit. Dankzij de bekleding met sedumplanten.

Lees meer

Spelen in de modderpoel van OBS Slingerbos

OBS Slingerbos in Diepenveen heeft hard zijn best gedaan om een klimaatneutraal speelplein én een natuurlijk speelplein te maken voor kinderen. Door het natuurlijke speelplein wordt de ontwikkeling van kinderen gestimuleerd. En dat op een klimaatneutraal speelterrein.

Lees meer

Lekker aanmodderen in natuurspeelplaats Woeste Willem

Woeste Willem is een avontuurlijke groene speelplek in de Deventer uiterwaarden, gelegen aan de Worp-kant. Het uitzicht is er prachtig en het speelplezier van de kinderen groot. Ouders moeten er zelf een oogje in het zeil houden én… rekening houden met een volle wasmachine.

Lees meer

De Rythmeen: groenste schoolplein van Overijssel

OBS De Rythmeen in Bathmen deed in 2018 mee aan de ontwerpwedstrijd 'Groenste schoolplein van Overijssel'. Met de hulp van derden maakte de school een fantastisch ontwerp waarmee ze de wedstrijd wisten te winnen.

Lees meer

DAVO Bieren brouwt ze groen

Hun 1e bier brouwden de 4 grondleggers van DAVO in pannen. Puur voor eigen gebruik. Inmiddels is DAVO een heuse bierbrouwerij, met een eigen pand en Brewpub in Deventer, een DAVO Bar in Arnhem en 36 medewerkers. Het bier wordt tegenwoordig gebrouwen op zonne-energie.

Lees meer

Centraal en klimaatvriendelijk wonen in Zandweerd

De binnentuin van Centraal Wonen in Zandweerd is aan 3 kanten omringd door vooral woningen. De tuin is aangepast aan het veranderende klimaat, regenpijpen zijn afgekoppeld en op de daken liggen zonnepanelen om zelf energie op te wekken.

Lees meer

De klimaatjes van De Worp

Zo’n 70 privétuinen, ’t Hovenhuus , een deel van de Bloemstraat en een parkeerterrein aan de Rozenstraat en het dak van de gymzaal. Op alle plekken hebben bewoners van De Worp de regenwaterafvoer losgekoppeld van het riool. En ze doen nog veel meer aan de leefbaarheid en het klimaatbestendig maken van hun leefomgeving.

Lees meer

Station Deventer wordt klimaatproof

De regenwaterafvoer van het 100-jarige station Deventer wordt momenteel door ProRail losgekoppeld van het riool. Het hemelwater wordt voortaan eerst opgevangen in een ondergrondse opslag. Daarna wordt het afgevoerd naar het Rijsterborgherpark. Met deze investering maakt ProRail het stationsgebied meer klimaatbestendig.

Lees meer

Van tegelwoestijn naar natuurlijk spelen op OBS De Sleutel

Het schoolplein van openbare basisschool De Sleutel in Schalkhaar was volgens de directeur 'een woestijn van tegels'. Genoeg reden om het plein eens goed onder handen te nemen.

Lees meer

Vogelslag: de groenste straat van Deventer

De Vogelslag heeft als buurt hard gewerkt aan het vergroenen, verbloemen en kindvriendelijk maken van de omgeving. De Vogelslag is dan ook een inspiratiebron voor andere buurten binnen de gemeente Deventer.

Lees meer

Samen daken vergroenen in Colmschate-Zuid

Buurtbewoners in Colmchate-Zuid hebben kortgelden samen groene daken aangelegd. Dat zorgt voor veel voordelen in en om huis: een beter binnenklimaat, toename van de biodiversiteit, opvang van fijnstof, een hoger rendement van de zonnepanelen en een langere levensduur van de dakbedekking.

Lees meer

Ons koele, groene jaren 30 huis

Wij wonen in een jaren 30 huis op korte afstand van de historische Deventer binnenstad, de IJssel, het nieuwe plantsoen en het Rijsterborgerpark. Een heerlijke plek, maar in de zomer warmt het huis best snel op. En dat ondanks de spouwmuurisolatie. Bij zomerse onweersbuien hoorden we tot voor kort het water naar de riolering stromen. Bij droogte konden we dat water juist goed gebruiken. Het gras werd geel en planten gingen dood.

Lees meer

Eeuwenoude Lebuinuspleinen mooier, duurzamer en klimaatklaar

“De Lebuinuspleinen worden niet alleen mooi, maar ook toekomstbestendig”, vertelt projectleider Robert Boomkamp van gemeente Deventer. Hij zorgt er met zijn collega’s voor dat het plan voor de pleinen tiptop wordt uitgevoerd en heeft daarvoor onder meer veel contact met de aannemer.

Lees meer